Ειδησεογραφικό site

Ρυθμίσεις για τα χρέη έως και σε 100 δόσεις – Στη Βουλή την Παρασκευή το νομοσχέδιο

44

Αγώνα δρόμου μέσω ανταλλαγής email με την Τρόικα για να προλάβουν να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν άμεσα τη ρύθμιση με τις έως και 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, δίνουν πλέον στην κυβέρνηση. Οι απεσταλμένοι των δανειστών αναχωρούν τελικώς σήμερα από την Αθήνα, αλλά μετά και την «εκτός προγράμματος» χθεσινοβραδυνή έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Γκίκας Χαρδούβελης με τους επικεφαλής της Τρόικας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως μπορούν πλέον να κάνουν σχέδια για να έχουν έτοιμη τη λύση έως την Παρασκευή, προκειμένου να προλάβει να την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κατά την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη έφερε νέα δεδομένα καθώς οι απεσταλμένοι των δανειστών έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στο σχέδιο ρύθμισης που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

«Η τρόικα είχε κάποιες ιδέες που καθιστούν πιο συνεπή τη νέα ρύθμιση» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.

Έτσι η Τρόικα έδωσε εμμέσως το «πράσινο φως», καθώς φέρνει «στα μέτρα της» τη ρύθμιση για τις οφειλές προς ταμεία και δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προέβλεπε αρχικά έως 100 δόσεις για «μικρά χρέη» (γίνεται παζάρι για να μπει ένα όριο ανάμεσα στις 15.000 ή 50.000 ευρώ)  και έως 72 για μικρότερα ποσά. Πιθανότατα το επιτόκιο θα «παίζει» και θα αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι δόσεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους πάρουν «πακέτο» ρύθμισης με πολλά χρόνια αποπληρωμής. Αντιθέτως οι προσαυξήσεις μειώνονται δραστικά όσο λιγότερες είναι οι δόσεις (έκπτωση 90% η 100% για εφάπαξ εξόφληση).

Με την κίνηση αυτή το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι μπόρεσε να πετύχει συμφωνία, αν και η υπόθεση για ολική ρύθμιση χρεών σε δημόσιο και τράπεζες φάνταζε πια χαμένη.

«Έξω» οι μεγαλοφειλέτες

Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν και ο υπουργός Ανάπτυξης  Ν. Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης, καθώς και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, κατέστη σαφές ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» θα κατατεθεί μετά την ανακοίνωση των στρες τεστ των τραπεζών που αναμένεται να γίνει στις 26 Οκτωβρίου.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Ωστόσο, θα τεθούν κριτήρια βάσει των οποίων περί τις 1.000 μεγάλες επιχειρήσεις με πολύ μεγάλες οφειλές δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη νέα ρύθμιση. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα υπάρξει άλλη ρύθμιση σε δεύτερο χρόνο, ενώ κατέστησε σαφές ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να υπάρξει ρύθμιση που θα αφορά μη επιχειρηματικά δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η έκτακτη σύσκεψη προκλήθηκε όταν έμαθε ο κ. Χαρδούβελης ότι οι επικεφαλής της τρόικας τελικά δεν θα αναχωρήσουν την Τρίτη από την Αθήνα, οπότε τους κάλεσε να έχουν νέα συνάντηση για να διευθετηθούν διαφορές και να κλείσουν εκκρεμότητες. Κάτι που, σύμφωνα με στέλεχος που μετέχει στις συσκέψεις, φαίνεται ότι επετεύχθη.

Ο κ. Χαρδούβελης πάντως ετοιμάζεται και για τη συνάντηση που θα έχει έχει στην Ουάσιγκτον,  με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισίν Λαγκάρντ. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου  Οικονομικών έλεγε πως θα συζητηθεί και το θέμα της διαχείρισης του χρέους αφού «αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής Οικονομίας», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.