Ειδησεογραφικό site

Ρομάνο Πρόντι: Να μην αφήσουμε την Αθήνα να γίνει το δικό μας Σαράγεβο

42

romano-pronti-708

Η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, διότι μία τέτοια αποτυχία θα ήταν πολύ σοβαρή για την Ευρώπη, δηλώνει στην ιταλική ερηφερίδα «La Repubblica» ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Και παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Αθήνα να γίνει «το δικό μας Σαράγεβο».

Ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία με την Ελλάδα διότι ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αναλάβουν τέτοια ευθύνη.

«Θα ήθελα να δω πώς η Μέρκελ, ο Γιουνκέρ και η Λαγκάρντ θα αναλάβουν την ευθύνη να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», δηλώνει ο Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του στην «La Repubblica».

Η ιστορία κινείται σε κύκλους , «ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε εξαιτίας ενός ασήμαντου γεγονότος. Αλλά ελπίζω ότι η Αθήνα δεν θα γίνει το δικό μας Σαράγεβο», προσθέτει ο Πρόντι.

Η απουσία συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της «είναι ένα αδιανόητο γεγονός», που θέλει να πιστεύει στην επίτευξη συμφωνίας, διότι μία αποτυχία θα ήταν «παταγώδης». Το δυστύχημα είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σαν “μισοψημένο ψωμί”. Για τον λόγο αυτόν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που μάς περιμένουν, ούτε να έχει σημαντική διεθνή παρουσία».

Λείπει μία πραγματική ευρωπαϊκή αρχή, την οποία τα κράτη, «όμηροι των εσωτερικών πολιτικών τους προβλημάτων», δεν θέλουν. Εάν υπήρχε αυτή η ευρωπαϊκή αρχή, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη.

«Εάν η Ευρώπη θέλει να επιλύσει το θέμα, οφείλει να αντιδράσει άμεσα αποκτώντας μία αυθεντική ομοσπονδιακή αρχή» λέει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.