Ειδησεογραφικό site

Ρέγκλινγκ: Βρείτε τα με την τρόικα αλλιώς δεν βγαίνετε από το μνημόνιο

45

Ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) προειδοποιεί πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο επόμενο Eurogroup τότε θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από τον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δηλώνει ο επικεφαλής του ΕΜΣ, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, δίνοντας ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης»..

Διαφορετικά, είπε, θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».

Για την περίπτωση της Κύπρου ο κ. Ρέγκλινγκ τάσσεται εμμέσως υπέρ της συνέχισης του κυπριακού προγράμματος μέχρι το τέλος, δηλαδή ως το Μάρτιο του 2016. Επίσης, ότι τόσο ο ΕΜΣ, όσο και η τρόικα δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρο τερματισμό του μνημονίου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα και την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αλλά, επισημαίνει, υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Χαρακτηρίζει τη δανειακή διευκόλυνση του ΕΜΣ «ως ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας» και ενθαρρύνει την Λευκωσία να προχωρήσει στην ταχεία συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο και διαρκεί, όπως σημειώνει , μέχρι το Μάρτιο το 2016.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.