Ειδησεογραφικό site

Αγνοεί η Κομισιόν το Ελληνικό αίτημα για πολιτική λύση – Εκτός ατζέντας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής – Στο κενό οι δηλώσεις Σακελλαρίδη

32

Κοινοτικές πηγές εκφράζουν δυσφορία ως προς τη ν επιδίωξη της κυβέρνησης να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 21 Μαΐου το ελληνικό ζήτημα μετά τις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του Γ. Σακελλαρίδη που μετέφερε εκ νέου το θέμα σε πολιτικό επίπεδο δεδομένου ότι δεν θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup.

Κατηγορηματική άρνηση και έντονη δυσφορία θα εισπράξει η κυβερνητική πλευρά αν επιχειρήσει να ζητήσει τη συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στη Σύνοδο της ΕΕ και των κρατών της ανατολικής εταιρικής σχέσης (eastern partnership) που θα διεξαχθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και κρατών της ανατολικής εταιρικής σχέσης δεν είναι μια κανονική Σύνοδος Κορυφής που αφορά το εσωτερικό της ΕΕ, αλλά αποτελεί forum διαλόγου, διπλωματίας και συνεργασίας με τρίτες χώρες. Οι εθνικές αντιπροσωπείες θα συναντήσουν τους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ και στο επίκεντρο θα βρεθεί η ειρήνευση στην Ουκρανία, σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του Μαρτίου.

Η Κομισιόν, οι διπλωμάτες του Συμβουλίου, η υπηρεσία εξωτερικής δράσης και οι εθνικές μόνιμες αντιπροσωπείες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική έχουν καταναλώσει άπειρες εργατοώρες για να φέρουν εις πέρας τη διαπραγμάτευση που θα χρειαστεί να γίνει στη Ρίγα, με τις προθέσεις της Ρωσίας αβέβαιες και το εντονότατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το αποτέλεσμα.

Χθες, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος σε κάποια αποστροφή του λόγου του ανέφερε την πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα εκεί και να έχει κατ’ιδίαν επαφές για «πολιτική διαπραγμάτευση» εκεί.

Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν τα εξής:

• Είναι απολύτως αδύνατο να αλλάξει η ατζέντα και είναι περιττό να εξηγήσουν γιατί.

• Οι ηγέτες των άλλων κρατών όπως η Γερμανία έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν σε αυτή τη Σύνοδο και ο χρόνος που θα αφιερώσουν σε επαφές με Ρώσους και Ουκρανούς δεν αντικαθίσταται για να χαθεί ξανά σε ελληνικές συζητήσεις.

• Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως τα κράτη μέλη δεν θα συζητήσουν τα εσωτερικά τους μπροστά σε τρίτους.

• Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει αντικείμενο για πολιτική διαπραγμάτευση, η πολιτική απόφαση των 19 είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

• Η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει η Α.Μέρκελ είναι «βρείτε τα με την τρόικα», όπως έκανε και όλες τις άλλες φορές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.