Ειδησεογραφικό site

«Πόλεμος» στη Μυτιλήνη – Βίαιες συγκρούσεις και μεταφορά μεταναστών σε στρατόπεδα (ΒΙΝΤΕΟ)

45

Προσπάθεια να βρουν χώρο για τους πρόσφυγες καταβάλλουν οι αρχές στη Λέσβο μετά τα πρωινά επεισόδια στο λιμάνι κατά τα οποία χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλλουν στο πλοίο Blue Star 1 για να φτάσουν Πειραιά. Αρχικά μετέφεραν τους περίπου 7.000 μετανάστες από το λιμάνι στην πλαζ Τσαμάκια, ωστόσο στη συνέχεια προτάθηκε νέο σχέδιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Δήμου Λέσβου, Ελευθέριου Παπαΐωάννου, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των μεταναστών από την πλαζ στα δύο κέντρα προσωρινής φιλοξενίας του νησιού και συγκεκριμένα ένα στην περιοχή Καρά -Τεπέ κι ένα στο πρώην στρατόπεδο της Μοριάς.

Η μεταφορά τους, όπως σημείωσε στο prototothema.gr, γίνεται με δύο λεωφορεία κι αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο κέντρα φιλοξενίας σε άνετες συνθήκες χωρούν από 1.500 μέχρι 2.000 άτομα.

Επεισόδια το πρωί
Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας έγινε προσπάθεια το πρωί να αντιμετωπιστεί η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του πλοίου Blue Star 1 από περίπου 1.000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν φωνάζοντας «Αθήνα- Αθήνα». Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.

Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια άρχισε η μεταφορά περίπου 7.000 προσφύγων και μεταναστών από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια». Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου στο protothema.gr γίνεται προσπάθεια να αδειάσουν όλες οι πλατείες από τους μετανάστες.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν… Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός.

S.O.S από τον δήμαρχο Λέσβου 
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 15.000 μετανάστες. Έχουμε χάσει τα νούμερα. Μπορεί να είναι και 20.000. Συνεχώς καταφθάνουν νέες καραβιές», δηλώνει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, απευθύνοντας έκκληση στους αρμοδίους να βρεθεί άμεσα λύση γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Εδώ και τέσσερις μήνες φώναζα και ζητούσα να γίνει κάτι. Είμαστε μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί και η φωτιά καίει το φυτίλι. Ζήτησα να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το ζήτημα χρήζει άμεσων λύσεων εδώ και τώρα με καράβια ή ακόμα και με αεροπλάνα. Εκπέμπω πια SOS.  Θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα», σχολιάζει ο κ. Γαληνός σχετικά με τις νέες ταραχές που ξέσπασαν στο λιμάνι της πόλης, προειδοποιώντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα.

«Χρειαζόμαστε λύσεις. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι ελληνικό. Πρέπει η Πολιτεία να κάνει κάτι. Εμείς τόσο καιρό παλεύαμε μόνοι μας κι είχαμε καταφέρει να έχουμε πλήρη έλεγχο. Μία λύση να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο είναι να ανοίξουν τον φράχτη στον Έβρο. Είναι προσβολή για την κοινωνία και για τα όσα κάναμε στο δήμο αυτές οι εικόνες. Πάνε να κάνουν ένα εθνικό θέμα, πολιτικό. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης από στιγμή σε στιγμή και το λέω με απόλυτη ψυχραιμία», επισημαίνει.

Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.500 μετανάστες

Στις 10 το πρωί κατέπλευσε στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφέροντας 2504 μετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα 164 από την Κάλυμνο 1102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτηλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.