Ειδησεογραφικό site

«Πυρά» της Στάη κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» – Γιατί τους κατηγορεί

51

«Επικίνδυνη φαρσοκωμωδία» χαρακτηρίζει η Ελλη Στάη, πρόεδρος του The Toc, με άρθρο της στην ιστοσελίδα, το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που παρουσιάζει το γνωστό site ως «ως συνεργούς σε συνωμοσία εναντίον της  κυβέρνησης επειδή δημοσιοποιήσαμε απλώς ξερά οικονομικά στοιχεία της περιόδου της κυβέρνησης Σύριζα- ΑΝΕΛ!». Οπως γράφει η κ. Στάη η εφημερίδα βάλλει κατά του site επειδή δημοσιοποίησε αληθινά στοιχεία βασιζόμενη σε δημοσιογραφικές πληροφορίες. «Τέτοιο έγκλημα…Ενώ, θα έπρεπε σύμφωνα με το κατηγορητήριο να αποταθούμε στον …φούρναρη ή τον μπακάλη της γειτονιάς μας» γράφει χαρακτηριστικά. Κάνει επίσης λόγο για «φιμωτική αβάσιμη κριτική που στηρίζεται σε υποκλαπέν μέιλ» και απευθύνει ένα «Κρίμα» προς την Εφημερίδα των Συντακτών. Προαναγγέλλει δε ότι το THE TOC θα κάνει την έρευνα για τα θέματα των υποκλοπών, ενώ το ζήτημα θα οδηγηθεί άμεσα στους αρμόδιους θεσμούς, νομικούς και άλλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θέση με άρθρο του στο The Toc παίρνει και ο διευθυντής του site Θανάσης Τσεκούρας ο οποίος όπως είπε αναγνώρισε «με έκπληξη» στο πρόσωπό του «τον αποδέκτη ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προφανώς υποκλαπείσας που δημοσιοποιείται αυτούσια». Ο κ. Τσεκούρας κάνει λόγο για συνήθη δημοσιογραφική πρακτική την οποία είδε ξαφνικά να «δραματοποιείται» και διερωτάται: «Πώς βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας δικό μου e-mail χωρίς την άδεια μου; Υπάρχει στο κλεμμένο mail κάτι που να υποστηρίζει τη θεωρία της συνωμοσίας;». Τέλος καλεί την κυβέρνηση της Αριστεράς να λάβει θέση «γιατί η αριστερά που εγώ τιμώ ασφαλώς και θα καταδίκαζε τέτοιες άθλιες πρακτικές που δεν προσιδιάζουν στον κώδικα αξιών της αλλά σε λογικές σκοτεινού παρακράτους και μυστικών υπηρεσιών».

Διαβάστε εδώ το άρθρο της κ. Στάη

Η πραγματική συνωμοσία κατά της ελευθεροτυπίας – Η απάντηση του TheTOC στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Το The TOC δημιουργήθηκε με σκοπό να υπηρετεί κατά υπεύθυνο τρόπο την ελευθεροτυπία και την αλλαγή. Γιατί ζούμε σε εποχές μεγάλων αλλαγών και οι πολίτες πρέπει να είναι αντικειμενικά ενημερωμένοι.

Και εδώ αρχίζει μία επικίνδυνη φαρσοκωμωδία από την “Εφημερίδα των Συντακτών” με το σημερινό της δημοσίευμα που μας παρουσιάζει ως συνεργούς σε συνωμοσία εναντίον της  κυβέρνησης!!… Επειδή δημοσιοποιήσαμε απλώς ξερά οικονομικά στοιχεία της περιόδου της κυβέρνησης Σύριζα- ΑΝΕΛ χωρίς να λάβουμε καν θέση επί αυτών!! Η δημοσιοποίηση αντικειμενικά έγκυρων στοιχείων ελεγμένων όπως επιβάλλει η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία και καλή πρακτική είναι συνωμοσία; Ή είναι συνωμοσία όταν τα στοιχεία αυτά αποτελούν τις επιδόσεις μιας κυβέρνησης (της όποιας κυβέρνησης) και δεν πρέπει (άρα…) να έρθουν σε γνώση των πολιτών; Τι να επιλέξουμε δηλαδή κατά την “Εφημερίδα των Συντακτών” την αποχή ή τη φίμωση;

Αυτό το «φως το αληθινό» μας το έδειξε το «αποκαλυπτικό» (και υποβολιμαίο ίσως;;) δημοσίευμα της “Εφ.των Συντακτών”. Μας έδειξε λοιπόν σε εμάς τους αδαείς το εθνικό μας ατόπημα.  Αποκαλύψαμε, λένε,στοιχεία που προετοιμάζουν τη χρεωκοπία της χώρας-στοιχεία σχεδόν “πυρηνικά”, απόρρητα, του… διαβόλου. (Και μιλάμε στα αλήθεια για στοιχεία ήδη δημοσιοποιημένα τα οποία τα συγκροτήσαμε και ελέγξαμε έγκυρα πριν τα δημοσιοποιήσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.)

Γράψαμε λοιπόν ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες είναι 30-35 δισ. το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη “πυρηνική” βόμβα. Γράψαμε στη συνέχεια ότι έχουν γίνει ρέπος περίπου 10 δισ. από επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η δεύτερη βόμβα. Ότι λείπουν 20 δισ. από τη νομισματική κυκλοφορία.

Αντέχετε κι άλλο; Γράψαμε επίσης το αδιανόητο,ότι η οικονομία και η αγορά στενάζουν από ασφυξία ρευστότητας. Όλες αυτές λοιπόν τις “πυρηνικές” βόμβες τις εξαπέλυσε το στρατηγείο της ιστοσελίδας μας.

Και το κορυφαίο.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα πήραμε από δημοσιογραφικές πηγές. Τέτοιο έγκλημα…Ενώ, θα έπρεπε σύμφωνα με το κατηγορητήριο να αποταθούμε στον …φούρναρη ή τον μπακάλη της γειτονιάς μας. Έτσι θα πρέπει να γίνεται το ρεπορτάζ από τώρα στη χώρα μας κατά την “Εφημερίδα των Συντακτών”; Να πάμε σε δημοσιογραφικές λογικές , εύκρατων χωρών της υποσαχάριας Αφρικής; Γιατί πάντως στη Δύση και στον προηγμένο κόσμο της Ευρώπης και της Αμερικής γίνεται από αρμόδιες πηγές.
Και η ελευθεροτυπία που είναι σε όλα αυτά;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το σοβαρό, καθώς αυτή η φιμωτική αβάσιμη κριτική στηρίζεται σε υποκλαπέν μέιλ!! Που μάλιστα με χαρά δημοσιοποιούν και διαφημίζουν και καθιστούν και ποινικά κολάσιμη τη δήθεν κριτική τους, αλλά και το ίδιο το καταγγελλόμενο δηλαδή τη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης λόγω δημοσιοποίησης αντικειμενικών οικονομικών στοιχείων!

Όποιος διαβάσει νηφάλια το υποκλαπέν μέιλ θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν μόνο στοιχεία οικονομικά. Ούτε κρίσεις, ούτε επικρίσεις, ούτε σχόλια. Αυτή είναι η συνωμοσία; Ή μήπως η αληθινή συνωμοσία είναι η ίδια η καταγγελία της συνωμοσίας; Ή μήπως η πραγματική μονταζιέρα είναι η εφημερίδα που συνωμοτεί καταγγέλλοντας ανύπαρκτη συνωμοσία; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα Δημοκρατίας. Γιατί δεν μπορούμε εν μέσω κρίσης να μολύνουμε το δημόσιο λόγο που έχουμε το προνόμιο να υπηρετούμε, με ψέμματα, με νοσηρές κατασκευές ανύπαρκτων συνωμοσιών, προκαλώντας σύγχυση στο ευρύ κοινό. Ποιος και γιατί κατασκεύασε την αληθινή συνωμοσία περί δήθεν συνωμοσίας;

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει θέση σε αυτό το σοβαρό ζήτημα το οποίο θέτουμε. Είναι αυτή η λογική της; Είναι αυτές οι αρχές της; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Αλλά παρακαλούμε να μας επιβεβαιώσει ότι δεν χρειάζεται αυτόκλητους υπερασπιστές – “πιστόλια” που χρησιμοποιούν υποκλαπέντα μέιλ για να φιμώσουν, που κατασκευάζουν συνωμοσίες για να τρομοκρατήσουν την ελευθεροτυπία. Ως γνωστόν η ελευθεροτυπία δεν έχει αφεντικά. Αυτό ισχύει για όλους – και σίγουρα για εμάς.

Το TheTOC δεν πρόκειται να φιμωθεί από τέτοιες πρακτικές. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα της  ελευθεροτυπίας και της μάχης για μια αλλαγή στο τόπο μας προς το καλύτερο.

Ως προς την Εφημερίδα των Συντακτών μόνο ένα σχόλιο: Κρίμα!

Υ.Γ. Οι αρμόδιες Αρχές (εισαγγελία, ΑΔΑΕ και Βουλή των Ελλήνων) μένει να αποδείξουν ότι η χώρα συνεχίζει να είναι δικαιοκρατούμενη. Επίσης είναι αυτονόητο ότι το THE TOC και οι δημοσιογράφοι του θα συνεχίσουν την έρευνα πάνω στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας και της Δημοκρατίας, με θέματα καίρια όπως είναι αυτό των υποκλοπών.

Επιπροσθέτως, το ζήτημα θα οδηγηθεί άμεσα στους αρμόδιους θεσμούς, νομικούς και άλλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έλλη Στάη
Πρόεδρος του THETOC.GR

Και το άρθρο του κ. Τσεκούρα

Περί υποκλοπών, δημοκρατίας και ψευτοσυνωμοσιών

Διαβάζοντας το φύλλο του Σαββατοκύριακου (9.5.2015) της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναγνώρισα με έκπληξη  στο πρόσωπο μου τον αποδέκτη ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προφανώς υποκλαπείσας που δημοσιοποιείται αυτούσια. Στην υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία αναφέρονται συγκεντρωμένα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της ρευστότητας και των τραπεζών, για τα οποία είχα ζητήσει επιβεβαίωση από δημοσιογραφική «πηγή» που εμπιστεύομαι.

Απ΄ότι γνωρίζω, έτσι λειτουργούν οι δημοσιογράφοι, τουλάχιστον στις ευνομούμενες χώρες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εχουν «πηγές», διερευνούν τα στοιχεία και τα δημοσιεύουν, όταν κρίνουν ότι αφορούν μείζονα θέματα. Και για τους «γνωστούς-αγνώστους: Η «πηγή» μου δεν είναι η …Ε.Υ.Π. Πάμε παρακάτω…

Αυτή η συνήθης δημοσιογραφική πρακτική είδα ξαφνικά να «δραματοποιείται» και να στοιχειοθετεί ένα «καφκικό» κατηγορητήριο ως ενταγμένη σε επιχείρηση «συνωμοσίας» και «ανατροπής της κυβέρνησης»(!!). Κάτι που προφανώς αποτελεί κατάφωρη γελοιότητα, μύθευμα και συκοφαντία πρώτου μεγέθους. Να επαναλάβω ότι το e-mail αφορούσε ξερά και αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία χωρίς ούτε καν σχόλια για την επίδοση της κυβέρνησης, ούτε άλλη εκφορά κρίσης. Ξερά αντικειμενικά στοιχεία του οικονομικού ρεπορτάζ.

Είναι προφανές ότι απλώς έκανα τη δουλειά μου, όπως οφείλω ως δημοσιογράφος και όπως πάντα έκανα σε όλη  την επαγγελματική μου πορεία. Άρα δεν έχω να απολογηθώ απολύτως τίποτα και σε κανέναν.

Όμως το θέμα της υποκλοπής και της δημοσιοποίησης του προϊόντος της υπερβαίνει την προσωπική μου περίπτωση. Δεν έχω μάθει στη ζωή μου ούτε να κρύβομαι ούτε να υποκύπτω στη λογική της «κουκούλας» και της συκοφαντίας. Και επιπλέον είναι υποχρέωσή μου όπως και του κάθε Έλληνα πολίτη να υπερασπίζομαι τη δημοκρατία, τη δικαιοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Ερωτώ λοιπόν:

1. Πως βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας δικό μου e-mail χωρίς την άδεια μου; Είναι προϊόν υποκλοπής, όπως βάσιμα εικάζω, γιατί άλλος τρόπος δεν μπορεί να υπάρχει; Και εάν ναι, από ποιον έγινε; Τι συμφέροντα σκοτεινά εξυπηρετεί και γιατί; Ποιοι έχουν τη δυνατότητα τέτοιων υποκλοπών, εκτός από παρακρατικούς μηχανισμούς και μάλιστα από «επαγγελματίες υψηλού προφίλ»;

2. Από πότε είναι δημοσιογραφικά αποδεκτή η δημοσίευση υποκλαπέντος μηνύματος κατά τη διενέργεια δημοσιογραφικής έρευνας; Μήπως κάποιοι έχουν ακούσει κάτι σχετικά με «τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας»;

3. Είναι δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να στοιχειοθετεί κατά έγκυρο τρόπο το ρεπορτάζ του στη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία ή υπάρχει άβατο και ποιος το επιβάλλει; Ποιος επιχειρεί τη φίμωση; Δεν έχει δικαίωμα η κοινή γνώμη να ενημερώνεται και να κρίνει; Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπίζουμε και το αυτονόητο;

4. Υπάρχει στο κλεμμένο mail κάτι που να υποστηρίζει τη θεωρία της συνωμοσίας; Ή η ίδια η θεωρία της συνωμοσίας αποτελεί αυτή η ίδια επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης «στοχευμένων»  δημοσιογράφων και ΜΜΕ ;

Ζητώ από τους συναδέλφους και την εφημερίδα απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Δημόσια, χωρίς κρυφτούλι, με διαφάνεια ενώπιον της κοινής γνώμης. Και κυρίως με ανθρώπινη και δημοσιογραφική ειλικρίνεια. Γιατί πιστεύω, οι περισσότεροι συμφωνείτε ότι «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».

Ζητώ από κάθε αρμόδια αρχή (εισαγγελική, ΑΔΑΕ, Επιτροπή προσωπικών δεδομένων) τη διερεύνηση της υποκλοπής του mail μου και της συνολικής υπόθεσης που πλήττει βάναυσα την ιδιωτικότητα, την ελευθεροτυπία και τελικά τη δημοκρατία.

Ζητώ επίσης από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους βουλευτές να αναδείξουν τη βάσιμη πιθανότητα ύπαρξης κυκλωμάτων στις παρυφές του κράτους, τα οποία παρακολουθούν δημοσιογράφους και χρησιμοποιούν το «υλικό» για τρομοκράτηση και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».

Και αναμένω να λάβει θέση η κυβέρνηση της αριστεράς τις αρχές της οποίας ελπίζω ότι θέλει να υπηρετήσει. Γιατί η αριστερά που εγώ τιμώ ασφαλώς και θα καταδίκαζε τέτοιες άθλιες πρακτικές που δεν προσιδιάζουν στον κώδικα αξιών της αλλά σε λογικές σκοτεινού παρακράτους και μυστικών υπηρεσιών.

Εκτός αν κάποιοι υπέκυψαν ήδη στον πειρασμό να θεωρούν τη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική ως «κήρυξη πολέμου» και άρα να την αντιμετωπίζουν με «πολεμικά μέσα». Τότε όμως η δημοσιογραφία εξοντώνεται, η δημοκρατία κινδυνεύει και ο ολοκληρωτισμός είναι δίπλα μας…

ΥΓ. Δεν με αφορούν,δεν με αγγίζουν και δεν πρόκειται να απαντήσω στους ανώνυμους «κουκουλοφόρους» που εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο για να βγάλουν «χολή». Τους αφήνω στην αθλιότητά τους…

Τα σχόλια είναι κλειστά.