Ειδησεογραφικό site

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία με κενές θέσεις καθηγητών

49

Κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα εκτιμούν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης) ότι θα παρουσιαστούν στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

Αν προστεθούν δε τα κενά σε εκπαιδευτικούς και στα δημοτικά σχολεία (περίπου 9.000) ο αριθμός εκτοξεύεται στις 12.000, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου Παιδείας, ότι οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι περίπου 500.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία βρίσκονται όλα τα βιβλία. Στις θέσεις τους βρίσκονται επίσης 11.844 νηπιαγωγοί, 44.432 δάσκαλοι και 70.757 καθηγητές, δηλαδή συνολικά 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Επίσης έως σήμερα, πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, έχουν τοποθετηθεί 4.900 αναπληρωτές, ενώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν 10.000 αναπληρωτές ακόμη με βάση τα πραγματικά κενά που θα προκύπτουν και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν στις κατευθύνσεις, τα επαγγελματικά λύκεια και τα ειδικά σχολεία.

Επιπλέον 1.100 αναπληρωτές θα είναι έτοιμοι για να καλύψουν κενά που θα δημιουργηθούν λόγω εκτάκτων περιστάσεων (λόγοι υγείας, κυήσης, συνταξιοδοτήσης κ.ο.κ).

Η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι τα κενά δεν υπερβούν τελικά το 1% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος θα παραστεί σε αγιασμό στα Δωδεκάνησα, ενώ ο υφυπουργός Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στην Αλεξανδρούπολη.

Άλλη εικόνα έχουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Η συνολική εκτίμηση για τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, είναι περίπου 3.000.

Σ’ αυτά, όπως είπαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, «δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις ανάγκες σε ειδικότητες στα Επαγγελματικών Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα Γενικά Λύκεια, όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α’ Λυκείου αναμένονται».

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία τα κενά εκτιμώνται στις 9.000, σύμφωνα πάντα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δασκάλων.

Όπως υποστήριξαν οι δάσκαλοι σε συνέντευξη Τύπου, θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες στα δημοτικά σχολεία, εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά με τον διορισμό 9.000 εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΔΣ της ΔΟΕ, τα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681. Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων ΕΑΕΠ (ολοήμερα σχολεία με διευρύμενο πρόγραμμα), σε ειδικότητες, όπου θα χρειαστούν ακόμη περίπου 3.000 δάσκαλοι.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ, κενά σε γυμνάσια και λύκεια υπάρχουν στις κάτωθι περιοχές, αλλά υπάρχουν κενά και σε άλλες περιοχές, καθώς ο πίνακας αφορά 33 από σύνολο 59 περιφερειών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.