Ειδησεογραφικό site

Πρώτη φορά υπουργός σε μεταφορά λειψάνου σε νοσοκομείο – Για «ειδωλολατρία» μιλούν και οι γιατροί – «Βαρβαρότητες» μεταξύ Καμμένου και Φίλη με αφορμή τα λείψανα

150

Το πρωί της Παρασκευής το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας θα μεταφερθεί στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας, «Άγιος Σάββας». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» θα υποδεχθούν λειψανοθήκη – στο ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει μέσα στο μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας έχουν φιλοξενηθεί εικόνες, λείψανα και άλλα καθαγιασμένα αντικείμενα αγίων και οσίων της Εκκλησίας.

Είναι όμως η πρώτη φορά που η μεταφορά και η υποδοχή του ιερού λειψάνου γίνεται παρουσία υπουργού, και δη του καθ’ ύλην αρμόδιου (και) για τα θέματα του καρκίνου, του υπουργού Υγείας. Μάλιστα, ο υπουργός, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής θα βρίσκεται εκεί για την υποδοχή των ιερών λειψάνων με την θεσμική του ιδιότητα – ως πολιτική ηγεσία του ΕΣΥ- αλλά και ως χριστιανός για να προσκυνήσει.

Οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα προσκυνήσουν επίσης το σκήνωμα – με την ευλάβεια που υπαγορεύει το τελετουργικό αλλά και η πίστη, ο πόνος, η αγωνία, η απελπισία, η ελπίδα, ό,τι σηματοδοτεί συναισθηματικά και ψυχικά για τον καθένα η ασθένεια και ο τρόπος που τη βιώνει στη συγκεκριμένη στιγμή.

Στα ελληνικά νοσοκομεία η σχέση ιατρικής επιστήμης και θρησκείας εμφανίζεται συνήθως πολύ ζωντανή, έντονη, με διακυμάνσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η επίδραση της θρησκευτικής πίστης στους καρκινοπαθείς έχει γίνει έως και αντικείμενο επιστημονικής μελέτης από Έλληνες ειδικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναζήτησαν αποδείξεις ως προς τον τρόπο που μπορεί να λειτουργεί θετικά η πίστη, σωματικά και ψυχικά, στους ασθενείς με καρκίνο, με τα πρώτα ευρήματα να δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς πιστεύουν πως αντιμετωπίζουν καλύτερα την ασθένεια με τη δύναμη της πίστης.

Η υπουργική επίσκεψη στον «Άγιο Σάββα», το ιστορικό νοσοκομείο-σύμβολο του αντικαρκινικού αγώνα, γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το νοσοκομείο καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού, την ώρα που η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» για τις ημερήσιες νοσηλείες, παραδομένη με το…κλειδί στο χέρι, απο την δωρήτρια κυρία Μαριάννα Λάτση, από τα τέλη του περασμένου Iανουαρίου δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ώρα, δεν έχει περιθάλψει ούτε έναν ασθενή. Είκοσι νοσηλευτές και 5 γιατροί θα αρκούσαν για να προσφέρουν ημερήσια νοσηλεία σε δεκάδες καρκινοπαθείς, συρρικνώνοντας την ασθένεια αλλά και την ταλαιπωρία τους, την αναμονή τους, τον «ξεσπιτωμό» τους.

Ίσως και ο κ. Κουρουμπλής σκέφτηκε να καταφύγει στην προσευχή και στο προσκύνημα του λειψάνου όχι μόνο ως άνθρωπος αλλά και ως υπουργός, διότι με αυτήν την ιδιότητα καλείται να αντιμετωπίσει το «καρκίνωμα» του ΕΣΥ: οι ογκολόγοι-παθολόγοι με πολυετή πείρα συνταξιοδοτούνται, ενώ το εναπομείναν προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών.

Ο «Άγιος Σάββας», όπως ολα τα δημοσια ογκολογικά νοσοκομεία απογυμνώνονται απο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που η ζήτηση για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας κορυφώνεται και οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την στήριξη και τη θεραπεία τους από το ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας είχε λάβει μια αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα αντικαρκινικά νοσοκομεία τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στη διάρκεια συνάντησης με διοικητές, διευθυντές, γιατρούς κα, των ογκολογικών νοσοκομειων και κλινικών που του έθεσαν τα μείζονα προβλήματα του πεδίου τους. Πολλά άκουσε, αρκετά υποσχέθηκε, ουδέν έπραξε. Την ερχόμενη Παρασκευή, εν μέσω λιτανείας και προσκυνήματος, θα βρεθεί στην καρδιά αυτού του «καρκινώματος». Οι προσευχές και οι επικλήσεις (προφανώς) τον αφορούν ως άνθρωπο. Ως υπουργός Υγείας όμως απαιτείται να κάνει ουσιαστικές «τομές» για να συρρικνώσει το «καρκίνωμα» – ας ελπίσουμε να μην περιοριστεί στην περιφορά του σκηνώματος και στα ευχολόγια προς τους καρκινοπαθείς.

Γιατροί: Είναι ειδωλολατρία να πάει το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας στον «Αγιο Σάββα»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών, για την επικείμενη μεταφορά του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Το λείψανο αναμένεται να μεταφερθεί την Παρασκευή στο νοσοκομείο, όπου και θα παραμείνει επί δύο ώρες, προκειμένου να μπορέσουν να προσκυνήσουν οι ασθενείς.
Η ενέργεια δεν έγινε αποδεκτή με…ενθουσιασμό από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας θεωρεί ότι η μεταφορά των λειψάνων αποτελεί ειδωλολατρεία.
Προβληματισμένη είναι και η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.


Η κ. Παγώνη συμφωνεί με το δικαίωμα στην πίστη, αλλά αμφισβητεί τη μεταφορά του λειψάνου σε ένα νοσοκομείο, σε ώρα λειτουργίας.
Η Αγία Βαρβάρα – σημειώνει – μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς όπου και αν βρίσκεται το λείψανό της.
Αναρωτιέται γιατί δεν μεταφέρεται το λείψανο και στα άλλα ογκολογικά νοσοκομεία, δηλαδή το “Μεταξά” και τους “Αγίους Αναργύρους”. Πηγή iatronet.gr

Το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής, με τιμές αρχηγού κράτους…
Αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας παρέλαβε τα λείψανα από τη βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.
Η μεταφορά τους θεωρείται από τους γνωρίζοντες ως ένα ιστορικό γεγονός, καθώς για πρώτη φορά μετά από 1.000 χρόνια η λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας φτάνει σε ορθόδοξη χώρα.
Το σκήνωμα της Αγίας θα παραμείνει στην Αθήνα για 15 ημέρες.

Καμμένος εναντίον Φίλη για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας

Με ένα tweet απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην έντονη κριτική που δέχθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη σχετικά με την υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους του σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας.

 

Ο κ. Φίλης μιλώντας χθες στο Βήμα FM, αναρωτήθηκε:

«Τι δουλειά έχουν τα λείψανα να τριγυρνάνε από εδώ κι από κει; Υπάρχει ένα θέμα σεβασμού που πρέπει να έχουμε απέναντι στη λαϊκή θρησκευτικότητα, όχι, όμως, να αποδίδουμε τιμές αρχηγού κράτους στα λείψανα μιας Αγίας».

Μάλιστα δεν δίστασε να επισημάνει δεικτικά ότι επί ημερών της νέας κυβέρνησης έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα δυο αρχηγοί κρατών, το «Άγιο Φως» και τα «λείψανα της Αγίας Βαρβάρας»! Σε προγενέστερες δηλώσεις του ο κ. Φίλης μίλησε για «εμπόριο λειψάνων», με αφορμή τη μεταφορά τους στον Αγιο Σάββα, σημειώνοντας πως «είναι λάθος να δίνουμε το σήμα ότι μπορεί να αντικατασταθεί η Ιατρική».

Ο κ. Φίλης άσκησε έντονη κριτική και στον κ. Καμμένο, λέγοντας πως «είναι άψογος υπουργός. Συμπεριφέρεται -σ’ αυτόν τον τομέα μιλάω πάντοτε- σε συνέχεια με την εξουσία την παλαιά, τον παλαιοκομματισμό. Τον αδικεί αυτή η συμπεριφορά. Μεθαύριο μπορεί να έχουμε και το τζαμί στη Βουλή… Να δω τι θα ψηφίσει ο κ. Καμμένος».

Το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέβασε στο twitter ένα δημοσίευμα με τίτλο «Καλύτερα να προσκυνάς το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας κύριε Φίλη, παρά τα λείψανα από τα NH90», αναφερόμενος στα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, η απόκτηση των οποίων διερευνάται.

Αντίδραση της Εκκλησίας

Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη προκάλεσαν και την αντίδραση της εκκλησίας. Ο διευθυντής Τύπου της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης τόνισε:

«Εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος και παραπέμπει σε περιόδους μεσαίωνα, αφού επιδιώκει να περιορίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκείας».

Ανακοίνωση σε ειρωνικό ύφος για την υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους των λειψάνων εξέδωσε και το Ποτάμι λέγοντας μεταξύ άλλων πως «θεωρεί τομή για την υγεία την περιφορά και έκθεση των λειψάνων για προσκύνημα σε κρατικά νοσοκομεία».

Στην ανακοίνωση απάντησαν οι ΑΝΕΛ αναφέροντας πως «ο ισοπεδωτικός εθνομηδενισμός και ο ψευδοπροοδευτισμός που πρεσβεύει το θολό Ποτάμι το οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.