Ειδησεογραφικό site

Πρόεδρος της Bundesbank: Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να σώσει την Ελλάδα – ΔΝΤ: Διαψεύδει τα σενάρια περί plan B για την Ελλάδα

33

Ανακριβή χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα, που σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις έκαναν λόγο για ύπαρξη plan B για την Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως «η βασική μας υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό είναι που η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αποτελεί τον στόχο της και υποστηρίζουμε αυτόν τον στόχο και εργαζόμαστε για την εκπλήρωσή του», και κατέληξε:

«Είχα επίσης πει πριν από δύο εβδομάδες ότι είναι μέρος της δουλειάς μας να εξετάζουμε διάφορα σενάρια, σε διάφορες χώρες. Αυτό είναι που κάνουμε σε όλες τις χώρες».

Νωρίτερα το ΔΝΤ έχει φροντίσει να εξετάσει όλα τα σενάρια για την ελληνική κρίση, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο ενός Grexit, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Αν και το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει Grexit, αλλά «πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε προς τα μέλη μας. Δεν μπορούμε, πάντως, να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες αυτών των σεναρίων».

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ θα υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, η οποία θα γίνει από τον κ. Πόουλ Τόμσεν, αν και χαρακτήρισε την όλη υπόθεση ως «τακτικού χαρακτήρα ενημέρωση».

Προσέθεσε ότι το ΔΝΤ παραμένει «ευέλικτο» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αρκεί, όμως, η χώρα να κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος που έχει υπογράψει.

Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από το ίδιο το ΔΝΤ προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στην ΤτΕ για την αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.

Δεν παρέλειψε, τέλος, απατώντας σε αντίστοιχη ερώτηση να ξεκαθαρίσει ότι είναι αποκλειστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενταχθεί ή όχι στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Πρόεδρος της Bundesbank: Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να σώσει την Ελλάδα

Απόλυτα αντίθετος στην όποια «χρήση» της ΕΚΤ ως τελικού σωτήρα της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Υποστήριξε ότι δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορεί συνεχώς η ΕΚΤ να προχωρά σε αύξηση του ELA, καθώς «δεν μπορούμε να δίνουμε φθηνά δάνεια σε τράπεζες που είναι αποκλεισμένες από τις αγορές, προκειμένου να αγοράζουν ομόλογα της χώρας τους, η οποία, επίσης, είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Νομίζω ότι αυτό παραβιάζει τους κανόνες της ΕΚΤ».

Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι υπάρχει «πολιτική αντιμετώπιση» των αποφάσεων που λαμβάνει η ΕΚΤ, κάτι που κατά τον ίδιο είναι εντελώς λανθασμένο και απειλεί ακόμη και την ανεξαρτησία της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.