Ειδησεογραφικό site

Μέτωπο με τον Στουρνάρα άνοιξε η Ζωή – Επέστρεψε ως απαράδεκτη την έκθεση της ΤτΕ-Χαμηλούς τόνους κρατά ο διοικητής της ΤτΕ

24

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική της χώρας η πρόεδρος της Βουλής, επιστρέφοντάς την ως «μηδέποτε παραληφθείσα» και με συνοδευτικό… βαρύτατες καταγγελίες για τον κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η κίνηση αυτή της κυρίας Κωνσταντοπούλου έχει φυσικά ύψιστη πολιτική και συμβολική σημασία, ωστόσο δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα ως προς το περιεχόμενο και τον απόηχο της έκθεσης, η οποία έχει ήδη δημοσιοποιηθεί επισήμως.

Από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Η πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε ευθέως τον κ. Στουρνάρα πως παρεμβαίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για το διαπραγματευτικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, καθώς σπεύδει να υποστηρίξει πως πρέπει να υπογραφεί άμεσα η συμφωνία.

«Προβαίνει σε μια σειρά από κρίσεις και διατυπώσεις, οι οποίες αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται» ανέφερε  χαρακτηριστικά, για να διαβάσει απόσπασμα της έκθεσης Στουρνάρα που, σύμφωνα με την ίδια, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος διάβασε αποσπάσματα της έκθεσης του διοικητής της ΤτΕ, στα οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο επιστροφής σε «κύκλο ύφεσης» και προσθέτει πως «η ΤτΕ υποστηρίζει ακράδαντα ότι η σύναψη βιώσιμης και σταθερής συμφωνίας είναι ιστορική… η σύναψη βιώσιμης και ισχυρής συμφωνίας θα διαμορφώσει συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στις αγορές…».

Οι… διαθέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχαν φανεί από νωρίς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, όταν προχώρησε σε «κανονιοβολισμούς» κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ελληνική κυβέρνηση.

«Ο κ. Γιούνκερ αξιώνει την υποταγή του λαού» είπε η πρόεδρος της Βουλής, για να προσθέσει «παρασιωπά ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροδιαφυγής που προσφάτως αποκαλύφθηκε με τα Luxleaks και επέτρεψε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις -πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα- να φοροδιαφεύγουν. Αποτέλεσμα, η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για το Ελληνικό Δημόσιο».

«Με ποιο ηθικό επιχείρημα και νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός, που δεν έφταιξε; Να υποταχθεί στο όνομα του χρέους που διόγκωσαν οι ίδιοι εκείνοι, που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής τους;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος.

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε υπέρ της μη πληρωμής των επόμενων δόσεων του δανείου, όχι τόσο με πολιτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά πολιτικονομικά!

«Η σημερινή κυβέρνηση, που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στη διόγκωση, νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και επιχειρήματα για αμφισβήτηση του χρέους και τουλάχιστον για αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και τη δημοκρατία. Η επιταγή αποπληρωμής ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, ήταν και είναι υποτέλεια» είπε χαρακτηριστικά.

Χαμηλούς τόνους κρατά ο Στουρνάρας

Χαμηλούς τόνους τηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), μετά την απόφαση της Ζωή Κωνσταντοπούλου να επιστρέψει ως «απαράδεκτη» την έκθεση της κεντρικής τράπεζες για την οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τηλεόραση της ΕΡΤ, υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ υπογραμμίζουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της προέδρου της Βουλής.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο διοικητής της ΤτΕ  έστειλε την έκθεση όπως ορίζει το καταστατικό, πρώτα στην πρόεδρο της Βουλής και μετά τη δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται σήμερα στη Φρανκφούρτη, όπου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.