Ειδησεογραφικό site

Πρωτοβουλία Κομισιόν για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων

40

Την επιστροφή ανέργων στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση άνεργων νέων έθεσε ως πρωταρχικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης, Μαριάν Τίσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι προτάθηκε η επιτάχυνση της αποδέσμευσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ φέτος για τους στόχους αυτούς.

Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, η οποία συμπληρώνει τη βοήθεια που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στις χώρες-μέλη, σε ορισμένες περιφέρειες των οποίων το ποσοστό ανεργίας των νέων ανέρχεται ή ξεπερνά το 25%. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται με το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε η Τισέν, το πιο επείγον πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθεί είναι η ανεργία των νέων, καθώς σήμερα περίπου πέντε εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι είναι χωρίς δουλειά και το ποσοστό ανεργίας των νέων σε ορισμένες χώρες ξεπερνά το 50%. Η κατάσταση αυτή είναι «απαράδεκτη», δήλωσε.

Με την πρότασή της, θα επωφεληθούν 350.000-650.000 νέοι φέτος, αντί για 14.000-22.000, καθώς θα αυξηθεί το επίπεδο προχρηματοδότησης των χωρών στο 30% από 1-1,5% που είναι σήμερα (που ισοδυναμεί με το ποσό του 1 δισ. ευρώ). Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.