Ειδησεογραφικό site

Προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων από τη Γερμανία λόγω αυξημένης εισροής προσφύγων

31

Την προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή η Γερμανία επαναφέρει προσωρινά τους μεθοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα (της Ε.Ε.). Το επίκεντρο (των ελέγχων) θα είναι αρχικά τα σύνορα με την Αυστρία», είπε ο Γερμανός υπουργός.

«Ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιοριστεί η εισροή στη Γερμανία και να επανέλθουμε σε τακτικές διαδικασίες όταν μπαίνουν άνθρωποι στη χώρα» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο και για λόγους ασφαλείας.

Άλλωστε, οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τη σιδηροδρομική σύνδεση της Γερμανίας με την Αυστρία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση των αυστριακών σιδηροδρόμων.

Μια εκπρόσωπος της σιδηροδρομικής εταιρείας ÖBB ανέφερε ότι η Γερμανία σταματά τα τρένα που κατευθύνονται στο έδαφός από την Αυστρία. Προς το παρόν είναι ασαφές αν διακόπτονται τα δρομολόγια και από την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή των τρένων που αναχωρούν από τη Γερμανία με προορισμό την Αυστρία.

Λίγο νωρίτερα, το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA είχε μεταδώσει ότι διακόπτονται τα δρομολόγια από Γερμανία προς Αυστρία από τις 18.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ανησυχία του για το μέλλον του συστήματος ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με αφορμή τα δημοσιεύματα για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία.

«Μόλις μίλησα με την καγκελάριο Μέρκελ. Συμφωνούμε: για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ των χωρών – μελών, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» έγραψε στο Twitter ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος, σε συνεργασία με το Βερολίνο, για να προωθήσει την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο προσωπάρχης του κ. Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, έγραψε στο Twitter: «Η ελεύθερη μετακίνηση (η ζώνη Σένγκεν) θα τεθεί σε κίνδυνο αν οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. δεν συνεργαστούν γρήγορα και αλληλέγγυα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Με άλλα μηνύματά του ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχει κάνει στους ηγέτες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι αντιτίθενται στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός τους.

Κομισιόν: Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα προβλέπεται από τη συνθήκη του Σένγκεν

Η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

«Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών – μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

«Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς», προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τονίζει ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών – μελών της ζώνης Σένγκεν το συντομότερο δυνατόν.

«Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.