Ειδησεογραφικό site

Προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τους 71 νεκρούς πρόσφυγες στην Αυστρία

31

Να ταυτοποίησει τα πτώματα των 71 προσφύγων που βρέθηκαν σε ένα εγκαταλειμμένο φορτηγό-ψυγείο σε αυστριακό αυτοκινητόδρομο, προσπαθεί η αστυνομία της χώρας, που αξιοποιεί τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν σε ορισμένους από αυτούς. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύεται ότι προέρχονταν από τη Συρία και ίσως από το Αφγανιστάν, ενώ μεταξύ των νεκρών ήταν τρία παιδιά και ένα μωρό.

Από τις έρευνες στα σακίδια, τις αποσκευές και τα ρούχα τους δεν βρέθηκαν ιδιαίτερα στοιχεία, εκτός από ένα συριακό ταξιδιωτικό έγγραφο, είπε ο Χέλμουτ Μάρμπαν, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Μπούργκενλαντ. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι πρόσφυγες πέθαναν δύο ημέρες πριν εντοπιστεί το φορτηγό.

«Φαντάζει απίστευτο» είπε ο Μάρμπαν όταν ρωτήθηκε πώς κατάφεραν να χωρέσουν οι 71 άνθρωποι στο μεσαίου μεγέθους φορτηγό-ψυγείο. «Όταν μπήκαν μέσα προφανώς στέκονταν όρθιοι. Όταν αρχίσαμε να τους βγάζουμε ήταν ο ένας πάνω στον άλλον» εξήγησε.

Στα κέντρα φιλοξενίας της Αυστρίας, οι πρόσφυγες δήλωναν σοκαρισμένοι από το γεγονός, τονίζοντας όμως ότι δεν είχαν καμία άλλη ελπίδα παρά μόνο να προσπαθήσουν να φύγουν για την Ευρώπη. «Περπατήσαμε τόσο πολύ, ήταν τόσο επικίνδυνο, στα δάση και στο νερό» είπε ο 21χρονος Καριμπουραχμάν ο οποίος ταξίδευε επί έναν μήνα μέχρι να τον εντοπίσουν οι αυστριακές αστυνομικές αρχές και να τον οδηγήσουν σε έναν καταυλισμό στο Νίκελσντορφ. «Όταν ήρθα εγώ από το Αφγανιστάν, τρεις άνθρωποι πέθαναν στο δρόμο, η διαδρομή ήταν πολύ επικίνδυνη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το ταξίδι του στοίχισε 5.000 δολάρια.

Ένας Σύρος πρόσφυγας στον καταυλισμό του Τραϊσκίρχεν, στα νότια της Βιέννης, επανέλαβε ότι δεν είχε καμία άλλη πιθανότητα παρά να προσπαθήσει να τα βρει με τους διακινητές. «Δεν ξέραμε σε τι αυτοκίνητο θα μας έβαζαν, ίσω να ήταν φορτηγό, ίσως και βανάκι.
Ήμασταν αναγκασμένοι να ακολουθούμε (τον διακινητή) γιατί είναι η περιοχή του, αυτός είναι το αφεντικό», πρόσθεσε, με την έγκυο γυναίκα του και τον γιο του στο πλευρό του.

«Η γυναίκα μου, μου είπε: Θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς εκεί… Ίσως να είναι κάποιος φίλος μου, κάποιος από τους αδελφούς μου σ’ αυτό το φορτηγό», κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.