Ειδησεογραφικό site

Προσκλητήριο από τράπεζες για ρυθμίσεις καρτών και δανείων

46

Γενικό προσκλητήριο απευθύνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες για να ρυθμίσουν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα οι προσκλήσεις για ρύθμιση αφορούν ακόμα και δανειολήπτες που οφείλουν ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα – κυρίως από τα μέσα Ιουνίου – οι ειδικές μονάδες για τη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων έχουν πιάσει δουλειά.

Με τηλεφωνικές κλήσεις – διευκρινίζουμε ότι δεν πρόκειται για κλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία – οι αρμόδιοι υπάλληλοι των τραπεζών καλούν όλους τους δανειολήπτες που η οφειλή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση ακόμα και λίγων ημερών προκειμένου να τη ρυθμίσουν.

Και προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις, όπως «πάγωμα» της δόσης για διάστημα 6 ή 12 μηνών, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και μείωσης του επιτοκίου.

Ειδικά για τις πιστωτικές κάρτες, προτείνουν τη μετατροπή τους σε καταναλωτικό δάνειο, ώστε ο δανειολήπτης να επωφεληθεί από γενναίο «κούρεμα» στο ύψος του επιτοκίου. Σήμερα το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στο 18%, ενώ των καταναλωτικών δανείων στο 10% με 11%. Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλες οφειλές – είτε από πιστωτικές κάρτες είτε από καταναλωτικό δάνειο στην ίδια τράπεζα- τότε προτείνεται η λύση της αναχρηματοδότησης με προσημείωση ακινήτου και στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο μειώνεται στο 5%.

Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στις τάξεις των διοικήσεων των τραπεζών για τα υψηλά ποσοστά καθυστερήσεων που εμφανίζουν τα στεγαστικά δάνεια, καθώς προσεγγίζουν το 30%. Πρόκειται για δάνεια που ενώ έχουν ρυθμιστεί τουλάχιστον μία φορά, «σκάνε» εκ νέου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.