Ειδησεογραφικό site

«Προπαρασκευαστική» συνάντηση ενόψει Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας με συμμετοχή της Ελλάδας

34

«Προπαρασκευαστική» συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, θα έχουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες στις 15.00 (ώρα Ελλάδας), οι επτά χώρες που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του κοινοτικού Προϋπολογισμού, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της Συνόδου, ενώ στη συνάντηση θα μετάσχει και η Ελλάδα.

Τα παραπάνω ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής πηγές από την αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη.

Οι αποφάσεις της Συνάντησης αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία για την τελική στάση της Ένωσης κατά την Σύνοδο. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη Γερμανία, τη Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλά και από την Ελλάδα -η οποία προσκαλείται ως χώρα γειτονική της Τουρκίας- όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από μια Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο στα χρονικά της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, έχει υπογραμμίσει πως για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία.

Κατά την άποψη του κ. Φάιμαν, πρέπει να διατεθούν οικονομικοί πόροι ώστε να μπορεί να παρασχεθεί αξιοπρεπής μέριμνα στους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στη Τουρκία, και να μην χρειάζεται αυτοί να συνεχίσουν τη φυγή τους προς την Ευρώπη. Σε αντιστάθμισμα, η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει την μετεγκατάσταση από την Τουρκία ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.