Ειδησεογραφικό site

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για Grexit και εκταμίευση δόσης: Προχωρήστε σε μεταρρυθμίσεις

25

Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκπονήσει εσωτερική έκθεση («non paper») για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και o εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά, δεν το διέψευσε…

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, ο κ. Ράις σχολίασε σχετικά: «Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας».

Τόνισε όμως πως η «βασική θέση» του ΔΝΤ παραμένει σταθερή -και αυτή είναι ότι η χώρα μας θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες τις πάγιες δεσμεύσεις της Αθήνας για παραμονή στο ευρώ.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Ταμείο απαιτεί μία «σε βάθος συμφωνία» («comprehensive agreement»), προτού εκταμιευθούν χρήματα, τονίζοντας πως δεν αρκούν «μερικά μέτρα».

Υπογράμμισε, δε, πως οι μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ «δεν είναι κάτι καινούργιο», σε μια έμμεση αναφορά στα γνωστά «αγκάθια» αναφορικά με την εργασιακή νομοθεσία και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Υπογράμμισε πάντως πως το Ταμείο περιμένει «ευέλικτο» όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, και είναι «ανοιχτό» στο να δεχτεί διαφορετικές προτάσεις και πολιτικές, «εφόσον αυτές πετυχαίνουν τους στόχους του προγράμματος».

Τα σχόλια είναι κλειστά.