Ειδησεογραφικό site

Προεδρικές κάλπες στην Ουκρανία με το βλέμμα στις ανατολικές επαρχίες

33

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται στην Ουκρανία για την ανάδειξη του προσώπου που θα αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας, με πρώτη και κυριότερη πρόκληση τον τερματισμό της φιλο-ρωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στα ανατολικά.

Περισσότερα από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, από το εθνικιστικό Λβιβ στα δυτικά, έως την αρχαία πρωτεύουσα Χάρκοβο στα ανατολικά και από την Οδησσό το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας στο νότο έως την πρωτεύουσα Κίεβο στα βόρεια της χώρας.

Στα ανατολικά οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου.

Ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 44 % των ψήφων.

Οι κύριοι ανταγωνιστές του Ποροσένκο είναι η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιχίπκο ο οποίος υπόσχεται ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Μέχρι την παραμονή των εκλογών η προσωρινή κυβέρνηση που γεννήθηκε στα οδοφράγματα της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο, επιχειρούσε να πείσει τους Ουκρανούς για τη σημασία της εκλογικής διαδικασίας που θα νομιμοποιήσει τον πρόεδρο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να «υπερασπιστούν την Ουκρανία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.