Ειδησεογραφικό site

Προβληματισμός από την υστέρηση εσόδων τον Μάιο – 1 δισ. λιγότερο στα κρατικά ταμεία!

36

Σοβαρή υστέρηση εμφάνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δημόσια έσοδα κατά τον μήνα Μάιο. Διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι για τον συγκεκριμένο μήνα θα έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, το «άνοιγμα» στο σκέλος των εσόδων – το οποίο από τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα φανεί και πάλι ότι έχει καλυφθεί με το «πάγωμα» των δαπανών – οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

Στη μη είσπραξη της δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το σύστημα δεν άνοιξε με αποτέλεσμα προς το παρόν να μην έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, τόσο από τον φόρο νομικών προσώπων, όσο και από τους υπόλοιπους φόρους που συμβεβαιώνονται (π.χ φόρος συγκέντρωσης)
Στη μη είσπραξη των λεγόμενων ANFAs (είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που πρέπει να επιστρέψει η ΕΚΤ στην Ελλάδα)
Στη σοβαρή υστέρηση που εξακολουθεί να καταγράφεται στα έσοδα από τον ΦΠΑ. Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι και το πιο ανησυχητικό, καθώς μεγαλώνει ακόμη περισσότερη την υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Ήδη από το τετράμηνο, η υστέρηση ήταν κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Μάιο αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 15,815 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 15,444 δισεκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Στο πεντάμηνο, τα καθαρά έσοδα περιορίστηκαν σε 18,53 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 19,17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, ήδη στο πεντάμηνο, εμφανίζεται υστέρηση στα έσοδα κατά 640 εκατομμύρια ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.