Ειδησεογραφικό site

“Πρεμιέρα” για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια

22

Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής θα εξεταστούν οι λόγοι που οδήγησαν την χώρα και τους πολίτες στην φτωχοποίηση, σε ανεργία και στέρηση των δικαιωμάτων τους, με την εφαρμογή των μνημονίων.

Πρεμιέρα για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια σήμερα, με τις εργασίες της επιτροπής να ξεκινούν επισήμως στις τέσσερις το απόγευμα στη Βουλή.

Προ δεκαημέρου άλλωστε, η επιτροπή είχε συνεδριάσει για την εκλογή προεδρείου, κλείνοντας έτσι τα διαδικαστικά, για την εκκίνηση του έργου της, θέματα.

Σύμφωνα με όσα είχε τότε δηλώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, διακηρυγμένος στόχος της είναι να λάμψει η αλήθεια, δεσμευόμενος ουσιαστικά να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, αλλά και καμία στοχοποίηση.

Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι η έρευνα θα βασιστεί στην απόφαση της Βουλής σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εξεταστούν οι λόγοι που οδήγησαν την χώρα και τους πολίτες στην φτωχοποίηση, σε ανεργία και στέρηση των δικαιωμάτων τους, με την εφαρμογή μίας πολιτικής που αποδείχθηκε λανθασμένη, ενώ είχε δηλώσει πως πρώτοι θα κληθούν μάρτυρες-κλειδιά που έλαβαν αποφάσεις και άρα μπορούν να βοηθήσουν στο έργο της την εξεταστική.

Αναφερόμενος στο θέμα, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε υποστηρίξει ότι οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί με τη λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου, πλην όμως η σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα συμβάλλει στο να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές της πενταετίας που ερευνάται.

«Δε ζητάμε μία εξεταστική επιτροπή προκειμένου να κριθούν πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε, αλλά για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μίας κακής, νεοφιλελεύθερης και εμμονικής πολιτικής, τελέστηκαν εν τέλει πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα», είχε πει με νόημα, για να ακολουθήσουν πλήθος δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που άφηναν περιθώρια για σύσταση και προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή, στον βαθμό που θα προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ανοιχτές και στόχος είναι να ολοκληρωθούν στις 6 Οκτωβρίου, με δυνατότητα πάντως δίμηνης παράτασης να έχει ήδη προβλεφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή αποτελείται από 17 βουλευτές όλων των κομμάτων, με εκπροσώπηση κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης του καθενός. Ειδικότερα, αποτελείται από τους: Δημήτρη Βίτσα, Νίνα Κασιμάτη, Χαρούλα Καφαντάρη, Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, Κώστα Λαπαβίτσα, Νεκτάριο Σαντορινιό, Αντώνη Συρίγο, Γιώργο Ψυχογιό, Χαράλαμπο Αθανασίου, Σάββα Αναστασιάδη, Μάκη Βορίδη, Χρήστο Σταϊκούρα, Γιώργο Γαλέο, Γιώργο Αμυρά, Νίκο Καραθανασόπουλο, Δημήτρη Καμμένο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.