Ειδησεογραφικό site

«Πρέπει να χυθεί αίμα»: Σοκαριστικό ντοκουμέντο με ρατσιστικό παραλήρημα της Χρυσής Αυγής (Βίντεο)

94

Μέσα στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη Χρυσή Αυγή περιλαμβάνεται και η αναφορά του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, μέλους της ομάδας των δικηγόρων «Για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος» σχετικά με «το πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και λοιπά φασιστοειδή που ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011».

Η αναφορά συνοδεύεται από ντοκουμέντα για τις συνέπειες του πογκρόμ με τους τραυματισμούς δεκάδων μεταναστών καθώς και για την ουσιαστική απραξία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Η υπόθεση είναι γνωστή και σχετικά ρεπορτάζ είχαν μεταδοθεί από το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Εν όψει της δικαστικής διερεύνησης της δράσης της Χρυσής Αυγής έχει ειδικό ενδιαφέρον αυτό το πογκρόμ.

Οχι μόνο γιατί, όπως λέει και η σχετική αναφορά, «πρόκειται για ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα ρατσιστικού μίσους που έζησε ποτέ η Αθήνα», αλλά και γιατί στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε την κλασική μέθοδο δράσης των Ταγμάτων Εφόδου, με την επιδεικτική προβολή των εμβλημάτων, των στολών και του στρατιωτικού σχηματισμού της οργάνωσης.

Εδώ τεκμηριώνεται μια άλλη μέθοδος άσκησης εγκληματικής βίας, μέσω του ξεσηκωμού μιας μερίδας του πληθυσμού και της προσπάθειας διάχυσης της ευθύνης σε άλλους.

Το βίντεο-ντοκουμέντο

Για τον τρόπο που οργάνωσε το πογκρόμ η Χρυσή Αυγή διαθέτουμε ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Και όπως συμβαίνει συνήθως, αυτό το ντοκουμέντο μάς το έχει προσφέρει η ίδια η οργάνωση, παρασυρμένη από την ανάγκη της να προβάλει την εγκληματική δράση της στους ίδιους τους οπαδούς της.

Πρόκειται για ένα βίντεο που είναι ακόμα προσβάσιμο στο διαδίκτυο – αντίθετα από άλλα βίντεο εκείνων των ημερών, τα οποία κατέβηκαν άρον άρον μετά τις συλλήψεις του 2013 για ευνόητους λόγους.

Το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα, ενώ έχουν αφαιρεθεί και οι σκηνές βίας, τις οποίες βέβαια γνωρίζουμε από άλλες φωτογραφίες και βίντεο.

Το ενδιαφέρον σ’ αυτό το ντοκουμέντο είναι ότι καταγράφει με λεπτομέρεια τον τρόπο που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή το πογκρόμ, το πώς δηλαδή φανάτισε τους συγκεντρωμένους ώστε να οδηγηθούμε σ’ αυτό το πολυήμερο κύμα βίας στο κέντρο της Αθήνας.

πηγή:efsyn

Τα σχόλια είναι κλειστά.