Ειδησεογραφικό site

«Πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα

28

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αποφάσισε να παρέχει μικρή οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Suma Chakrabarti σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στα τέλη του περασμένου έτους για να γίνει «χώρα λειτουργίας» της EBDR και να καταστεί επιλέξιμη ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες, ωστόσο, η διαδικασία τέθηκε σε αναμονή εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσανοι πρόσφατες εθνικές εκλογών.

Ωστόσο, μετά την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που εξασφαλίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι μέτοχοι της EBDR – 64 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση για να παρέχουν χρηματοδοτική διευκόλυνση στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters στις 27 Φεβρουαρίου «η βοήθεια θα μπορούσε να φτάσει τα 500-700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ανάλογο δηλαδή με το εξαετές πλάνο που δόθηκε στην Κύπρο την πρώτη χώρα της ευρωζώνης που πήρε ανάλογη βοήθεια πέρυσι».

Σακελλαρίδης: Χαιρετίζουμε την απόφαση

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την απόφαση αυτή εξέφρασε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα».

Εκφράζει επίσης την πίστη του ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας».

Η δήλωση του κ. Σακελλαρίδη έχει ως εξής:

Χαιρετίζουμε την απόφαση της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία.

Προτεραιότητα μας είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών.

Η EBRD είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πιστεύουμε ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.