Ειδησεογραφικό site

«Πράξη δεύτερη» σήμερα για την Προεδρική εκλογή – Τα μαθηματικά της β’ ψηφοφορίας μετά την πρόταση Σαμαρά

34

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ που θα διεξαχθεί στις 12 το μεσημέρι, ενώ το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Τουλάχιστον 163 ψήφους αναμένεται να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το μεσημέρι της Τρίτης, μετά και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υποσχεθεί διεύρυνηση του κυβερνητικού σχήματος και «κλείδωμα» εκλογών στο τέλος του 2015, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος.

Την πρόθεσή τους να ψηφίσουν για Πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα στην ψηφοφορία της Τρίτης εξέφρασαν ανοιχτά οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουράκος και Βασίλης Οικονόμου, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Tο ίδιο έπραξε αργότερα, με δήλωσή της, η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου θα είναι συνολικά 163, δεν αποκλείεται όμως να είναι υψηλότερος -αν και πάλι απέχει από το καθοριστικό 180 της τρίτης ψηφοφορίας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Μελάς ψήφισε «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στη δεύτερη θα ψηφίσει «ναι». «Είχα δηλώσει ότι είμαι 80% Σταύρος Δήμας. Σήμερα εξέφρασα το 20%» είχε δηλώσει.

Πώς διαμορφώνεται το αριθμητικό παζλ για την προεδρική εκλογή
Η πρόταση του πρωθυπουργού καλύπτει εν πολλοίς τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οκτώ βουλευτές για να πουν «ναι» στην εκλογή Προέδρου.

Πρόκειται για τους Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου, Πέτρο Τατσόπουλο και Γρηγόρη Ψαριανό, καθώς και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, Νίκη Φούντα και Θωμά Ψύρρα.

Εντούτοις, οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ φέρεται να διαφωνούν με οποιαδήποτε κίνηση αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σημειώνεται πάντως, ότι ο Θωμάς Ψύρρας -καθώς και η Μαρία Ρεπούση- απουσίαζαν το απόγευμα από την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στην οποία η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη ήταν να ψηφίσουν εκ νέου «παρών» οι βουλευτές του κόμματος.

Με ανάρτησή του στο Facebook και ο Πέτρος Τατσόπουλος ξεκαθάρισε την Κυριακή πως δεν πρόκειται να αλλάξει την ψήφο του και να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα όσο δεν αλλάζει και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, υπέρ της εθνικής συνεννόησης έχουν ταχθεί πρόσφατα οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης.

Υπενθυμίζεται ότι «ναι» στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής.

Από την πρώτη ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης οι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Σημειώνεται ότι και στη δεύτερη φανερή ονομαστική ψηφοφορία που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι για την εκλογή του Σταύρου Δήμα που είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Εφόσον απαιτηθεί τρίτη ψηφοφορία -όπως όλα δείχνουν- αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 29 Δεκεμβρίου και τότε πρέπει να διασφαλιστεί η θετική ψήφος 180 βουλευτών.

Πηγή: parapolitika.gr – 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.