Ειδησεογραφικό site

Που θα πάνε τα εναπομείναντα χρήματα του ΕΣΠΑ-Στο 75% η πορεία υλοποίησης του προγράμματος

63

Περί τα 6 δισ. ευρώ απομένουν ακόμη για την Ελλάδα από το ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σε ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ βρίσκεται στο 75%.

Το σύνολο της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης των 19 επιχειρησιακών προγραμμάτων ανέρχεται σε 24,3 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες που έχουν πιστοποιηθεί προς την ΕΕ φτάνουν τα 18,2 δισ. ευρώ. Ετσι απομένουν περί τα 6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να απορροφηθούν.

«Ικανοποιητική» απόδοση

Η επίδοση του 75%, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, κρίνεται «ικανοποιητική» και μάλιστα το ποσοστό «ανέρχεται σε 82% περίπου με την εφαρμογή του top-up σε ορισμένα επιχειρησιακά προγράμματα». «Σημειακά προβλήματα απορρόφησης σε επιχειρησιακά προγράμματα και κυρίως σε αυτό της Ψηφιακής Σύγκλισης αντιμετωπίζονται από το υπουργείο μας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς διαχείρισης και υλοποίησης έργων με σκοπό την αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων» σημειώνεται στην απάντηση.

Περί τα 700 εκατ. ευρώ έχει ακόμη προς απορρόφηση το πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, ενώ περί τα 900 εκατ. ευρώ μένουν ακόμη να αξιοποιηθούν από το πρόγραμμα Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας. Στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση απομένουν 400 εκατ. ευρώ, για τα οποία γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Υποδομών για να αξιοποιηθούν, ενώ το πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Δυναμικό έχει αδιάθετα 900 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το πρόγραμμα Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση δεν έχει απορροφήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 700 εκατ. ευρώ απομένουν προς αξιοποίηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα η Δυτική Ελλάδα έχει άλλα 300 εκατ. ευρώ προς απορρόφηση, ενώ η Αττική έχει ακόμη 700 εκατ. ευρώ προς αξιοποίηση. Σημαντικό περιθώριο διαθέτουν και τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας.

Το νέο πρόγραμμα

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Επιχειρησιακά Σχέδια του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο εγκρίθηκε στις 21 Μαΐου 2014. Μάλιστα η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, ήταν η τρίτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ, μετά τη Δανία και τη Γερμανία, που έλαβε το «πράσινο φως» για το νέο ΕΣΠΑ.

Ωστόσο η εξειδίκευση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα οποία κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2014 και, σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό, η έγκρισή τους αναμένεται εντός έξι μηνών, εκτιμάται ότι θα γίνει ως τον Ιανουάριο του 2015, «υπό την προϋπόθεση ότι ελήφθησαν επαρκώς υπόψη οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ετσι η έναρξη των προγραμμάτων είναι ζήτημα μηνών.

Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει «δύναμη πυρός» 26 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, περί τα 4,5 δισ. ευρώ θα δοθούν για επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και καινοτομία, μισό δισ. ευρώ για μεταρρύθμιση του Δημοσίου, 4,2 δισ. ευρώ για συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά έργα, περί τα 2,5 δισ. ευρώ για εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση και 5,5 δισ. ευρώ για γεωργία και αλιεία. Παράλληλα τα 13 περιφερειακά προγράμματα θα μοιραστούν 6,7 δισ. ευρώ.

espa1

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.