Ειδησεογραφικό site

Ποτάμι: «Προσέγγιση προς τη λογική» η στροφή Βαρουφάκη – Τσακαλώτου για το χρέος

29

«Προσέγγιση προς τη λογική» χαρακτηρίζει Το Ποτάμι τη στροφή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αφού χαιρετίζει τις δηλώσεις των Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να αποσαφηνίσουν πλήρως τις προτάσεις τους και να σταματήσουν να «καλλωπίζουν τη στροφή», έτσι ώστε να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης.

Αναλυτικά, η δήλωση του Ποταμιού έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε τις νέες δηλώσεις Βαρουφάκη – Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση του χρέους, σαν μια προσέγγιση προς τη λογική. Συνιστούμε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και ιδιαιτέρως εν όψει των αυριανών συναντήσεων με Σόιμπλε – Ντράγκι, να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρες τις προτάσεις του, απαλλάσσοντάς τες από τεχνάσματα χρηματοοικονομικής μηχανικής. Οι προτάσεις για  perpetual bonds και άλλα ευφάνταστα μπορεί να καλλωπίζουν την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ‘’εσωτερικό μέτωπο’’ αλλά στην πράξη καθυστερούν τη συζήτηση και απομακρύνουν τη συμφωνία με τους εταίρους μας.

Είναι καλό που οι «διαπραγματευτές» του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις όπως «ονομαστική περικοπή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους» αλλά αυτό πρέπει να γίνει ακόμη πιο σαφές. Σταθερά χαμηλά επιτόκια για τα διμερή δάνεια, δραστική επιμήκυνση, επαρκής περίοδος χάριτος και κυρίως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2% για να εξασφαλιστούν αναπτυξιακοί πόροι. Αυτή είναι η ξεκάθαρη βάση για μια οριστική και λυτρωτική για τη χώρα συμφωνία, όπως επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες το Ποτάμι.

Τέλος, αυτό το οποίο θα κρίνει οριστικά τη διαπραγμάτευση και το μέλλον μας είναι ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει η πατρίδα μας και όχι εύκολες υποσχέσεις για διορισμούς στο δημόσιο, ούτε αναβολή των λιγοστών επενδυτικών δραστηριοτήτων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.