Ειδησεογραφικό site

Πορτογαλία: Η νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες

43

«Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες κατά το παράδειγμα της Λισαβόνας που έχει ήδη ξεπεράσει τη δοκιμασία την οποία υφίσταται και η Ελλάδα» δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στην Αθήνα θα μπορέσει να συμβιβάσει τις ανάγκες της για ανάπτυξη με την αναγκαιότητα του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες» είπε ο Κοέλιο μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Πορτογαλία ξεπέρασε τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να περιορίσουμε το έλλειμμά μας εντός των αποδεκτών ορίων και φέτος θα πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί «ότι μια χώρα δεν θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην πληρώσει τα χρέη της».

Το 2011 η Πορτογαλία εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας. Πέρσι την Μάιο η Λισαβόνα βγήκε από την επιτήρηση των πιστωτών της, χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πίστωσης, ακολουθώντας τα βήματα της Ιρλανδίας.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σοβαρή δημοσιονομική αστάθεια θα πρέπει να φροντίσουν την κατάσταση αυτή, όπως συνέβη με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», επέμεινε ο Κοέλιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.