Ειδησεογραφικό site

Ποροσένκο: Παύση πυρός στην ανατολική Ουκρανία εντός της εβδομάδας

68

Την επιθυμία του να δοθεί τέλος, μέσα στην εβδομάδα, στις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου έχει εκδηλωθεί μια εξέγερση φιλορώσων αυτονομιστών, εξέφρασε ο νέος πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

«Πρόκειται να παύσουμε πυρ αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Ποροσένκο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική προεδρία μετά τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουκρανία Μιχαήλ Ζουράμποφ, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία Παύλο Κλιμκίν και μια αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ, τη Χάιντι Ταλιαβίνι.

Ο Ποροσένκο, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του το Σάββατο, ανέφερε ότι θα διεξάγονται τριμερείς συνομιλίες καθημερινά στο πλαίσιο ενός σχεδίου ειρήνευσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Κάθε ημέρα κατά την οποία πεθαίνει κόσμος, κάθε μέρα κατά την οποία η Ουκρανία πληρώνει ένα βαρύ τίμημα, είναι απαράδεκτη», ανέφερε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Γι’ αυτό πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία (των φυλακίων) των συνόρων της Ουκρανίας ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε πολίτη της Ουκρανίας που ζει στο Ντονμπάς, ανεξαρτήτως των πολιτικών συμπαθειών του», πρόσθεσε.

Η φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο είναι ενορχηστρωμένη από τη Μόσχα, και η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις για να την καταστείλουν έχει στοιχίσει τη ζωή μέσα σε σχεδόν δύο μήνες σε πάνω από 200 ανθρώπους – αντάρτες, στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων και πολίτες.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις της περιοχής Ντονμπάς, που αποτελεί τον πνεύμονα της ουκρανικής βιομηχανίας, και εδώ και μερικές ημέρες ένα τμήμα των συνόρων με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνάντησής τους την Παρασκευή, στο περιθώριο των τελετών για την 70ή επέτειο από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, στη Γαλλία, ο Ποροσένκο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να αρχίσουν το ταχύτερο διαπραγματεύσεις, παρά την κλιμάκωση των τελευταίων μηνών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.