Ειδησεογραφικό site

Πολ Μέισον: Υποχωρήσεις για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ στο προσχέδιο Γιούνκερ

36

Τη συμφωνία που φέρεται να προτείνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον, του Channel 4, αμέσως μόλις «διέρρευσε» η είδηση του «σημειώματος βοήθειας για την Ελλάδα» από τον πρόεδρο Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός αναλυτής έγραψε τη δική του εκτίμηση για ορισμένα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας στο λογαριασμό του στο Twitter:

1. Το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να το χρηματοδοτήσει (το σχέδιο)

2. Είναι μια μεγάλη «ζαριά» από τον Γιούνκερ.

3. Χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά καθυστερεί την αναδιάρθρωση χρέους μέχρι το φθινόπωρο.

4. Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ – «Οι Έλληνες τον μισούν» παρατηρεί ο Μέισον.

5. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» – Χαλάρωση (σ.σ. στο πρόγραμμα και τους στόχους του) για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ.

6. Δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ χρονικό περιθώριο για το συνταξιοδοτικό και του παραδίδει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επειδή ο ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) στηρίζει την ελληνική θέση.

7. Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στην Ελλάδα σε πέντε δισ. ευρώ τώρα, αλλά ανοίγει και την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «μισήσει» ορισμένες από τις λεπτομέρειες, αλλά είναι μια μεγάλη ανακούφιση.

8. Εάν ο Σόιμπλε απορρίψει αυτή τη συμφωνία, θα θερωρηθεί ότι «σπρώχνει» την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.

Στο τέλος ο ίδιος ο Μέισον «παραδέχεται» ότι δεν έχει το κείμενο και απλά το αναζήτησε στο Google και βάσισε τις εκτιμήσεις του πάνω στη μετάφραση του κειμένου που δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.