Ειδησεογραφικό site

Ποιους αφορά η απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για τις συντάξεις – Πότε και πόσο θα αυξηθούν – Ποτέ δεν ζητήσαμε μειώσεις συντάξεων, απαντά το ΔΝΤ

44

Περισσότεροι από 800.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΔΕΚΟ με συντάξεις (σύνολο κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.000 ευρώ δικαιούνται αυξήσεις 5%-15%, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές μειώσεις του 2012.

Επιστροφή των ποσών αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται πάνω από 2000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια καθώς  15 συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην πιλοτική δίκη.

Για να καταβληθούν οι αυξήσεις που ισχύουν από σήμερα, ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, θα απαιτηθεί επιπλέον δαπάνη (από τα ταμεία ή τον προυπολογισμό) ύψους 1,022 δισ. ευρώ.

Το ΣτΕ υπογράμμισε ότι οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και το κράτος πρέπει να συνδράμει τα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.

Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές υπολογίστηκαν επί του συνόλου της σύνταξης κύριας και επικουρικής και προέβλεπαν:
-μείωση 5% για ποσά 1.000,01-1.500 ευρώ
-μείωση 10% για ποσά 1.500,01-2.000 ευρώ
-μείωση 15% για ποσά άνω των 2000,1 ευρώ

«Είναι μια σημαντική απόφαση – επισημαίνει ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Μπούρλος- γιατί εκτός από την κριτική που ασκεί στο νόμο 4093/2012, θέτει σοβαρό προβληματισμό και πιθανό θα αποτελέσει τροχοπέδη για μελλοντικές περικοπές».

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση δεν δικαιούνται αναδρομικά όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των πρώην εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, πλην των 2000 (κατ’ εκτίμηση) που προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Αντίθετα συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  έκρινε το ΣτΕ τις  περικοπές των συντάξεων που έγιναν κατά την διετία 2010-2011. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η μείωση του 2012 που ήταν η 5η κατά σειρά κρίθηκε άδικη και εξοντωτική για τους συνταξιούχους που είχαν υποστεί άλλες τέσσερις φορές περικοπές. Όταν κοινοποιηθεί η απόφαση, θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές  αλλά θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.

Ρωμανιάς: «Σταδιακά οι αυξήσεις των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ»

Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους – κύρια και επικουρική – ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο γενικός γραμματέας  Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς στο MEGA. Οπως είπε η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Δήλωσε επίσης ότι μέσα στον Ιούλιο θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Αλέξης Μητρόπουλος: «Η απόφαση του ΣτΕ καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»

Μιλώντας στο MEGA ο Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη ως τη «συγκλονιστικότερη δικαστική εξέλιξη», υπογραμμίζοντας ότι έχει αναδρομική ισχύ, μόνο για όσους προσέφυγαν μέχρι χθες και ότι είναι αμετάκλητη.

Σημείωσε πως η απόφαση έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις:
1. Ολες οι συντάξεις, κύριες και επκουρικές, θα πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα προ των περικοπών
2. Εφεξής δεν μπορεί να συντελεστεί καμία περικοπή επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων
3. Καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Η δικαστική απόφαση, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί την θεωρεί ως μηχανισμό μείωσης συντάξεις και πως εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να την εφαρμόσει θα πρέπει να βρει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τις ρυθμίσεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και σχολίασε ότι «μόνο τιμή πρέπει στους δικαστές, που όρθωσαν το ανάστημά τους και έστειλαν μήνυμα στους δανειστές».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει αν δεν πάει σε τρίτο πακέτο στήριξης και δεν γίνει διαγραφή του χρέους της

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια πενταετία συμμετοχής στα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια εμπειρία τουλάχιστον δυσάρεστη. Η φράση που τη χαρακτηρίζει είναι «ποτέ ξανά» και μάλιστα, θεωρείται ότι τα χειρότερα έρχονται.

Όπως αναφέρει άρθρο του Reuters που μελετά την εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, αλλά και το μέλλον αυτής της συμμετοχής, το Ταμείο έχει δανείσει στην Αθήνα τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε πιστωτή, αφού έχει συνεισφέρει περί το 1/3 των 240 δισ. ευρώ του συνολικού πακέτου.

Αυτό που κάνει είναι να κάθεται άβολα στη θέση του επιβάτη στο όχημα της ελληνικής διάσωσης. Ουσιαστικά, η Ουάσινγκτον ποτέ δεν είχε τον έλεγχο του προγράμματος. Τώρα η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ, κατά τα πρότυπα της Ζιμπάμπουε και της Αργεντινής, καθώς η Αθήνα ανέβαλε την καταβολή των 300 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως η πληρωμή θα γίνει σε μια δόση στα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Οι επικριτές του ΔΝΤ λένε πως όλες αυτές οι παλινωδίες έχουν βλάψει την αξιοπιστία του, καθώς έχει εμπλακεί στην πολιτική, ενώ θα έπρεπε να επιμένει στη διαγραφή χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ο Ousmene Mandeng , πρώην μέλος του ΔΝΤ και τώρα σύμβουλος οικονομικών, αναφέρει: «Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι ένας πολυμερής οργανισμός δεν θα πρέπει να θεσμοθετεί τα ειδικά συμφέροντα ενός υποσυνόλου των μελών του. Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ δεν είναι κατ’ ανάγκην ευθυγραμμισμένο με αυτά της ΕΕ και της ΕΚΤ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.