Ειδησεογραφικό site

Ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Για περιοχές θα μειωθεί ο φόρος

42

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί τελικά στη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση με τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τις προθεσμίες όμως να πιέζουν ασφυκτικά για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενους και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Για τον νέο ΕΝΦΙΑ, από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι προκύπτει ότι η Τρόικα δέχεται τις αλλαγές αρκεί να καλυφθεί ο στόχος των 3,2 δισ ευρώ.

Ανοίγει ο δρόμος για νέα εκκαθαριστικά -Πόσοι θα δουν μείωση

Ετσι, μετά την ψήφιση της τροπολογίας με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανοίγει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», ο δρόμος για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Για την πλειονότητα των φορολογούμενων το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα θα είναι το ίδιο και το μόνο που θα αλλάξει θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων ο οποίος αυξάνεται σε έξι, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και η τελευταία μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

Εκκαθαριστικά με νέα μειωμένα ποσά φόρου θα λάβουν περίπου 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν οικόπεδα σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών για τους οποίους με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προέκυψε υπέρογκος φόρος. Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

Οι κερδισμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ

Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και κερδισμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ. Σε πολλές περιοχές, κυρίως της Αττικής, η εφαρμογή των τιμών που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις τιμές με βάση τις οποίες υπολογίστηκε πέρυσι ο ΦΑΠ.

Έτσι σε Σπάτα, Μαραθώνα, Μαρκόπουλο, Κερατέα, Λούτσα και άλλες περιοχές της Αττικής η νέα εκκαθάριση θα γίνει με τις φετινές τιμές ΕΝΦΙΑ και όχι με τις περυσινές ΦΑΠ, όπως θα ισχύσει για τους υπόλοιπους εκτός αντικειμενικού σχεδίου οικισμούς. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ο ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος ακόμη και κατά 90% σε σχέση με το ΦΑΠ. Για παράδειγμα, στα Σπάτα ο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα ανέρχεται στα 50 ευρώ το τετραγωνικό αντί για 500 που ήταν ο ΦΑΠ.

Στις υπόλοιπες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον νέο φόρο ακινήτων που θα ισχύσουν από φέτος περιλαμβάνεται η κατάργηση των προϋποθέσεων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την μερική ή ολική απαλλαγή των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ και αυτοματοποίηση της διαδικασίας χορήγησης των συγκεκριμένων απαλλαγών. Η προϋπόθεση περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχε τεθεί για την χορήγηση των απαλλαγών θα καταργηθεί πλήρως. Οι δε απαλλαγές θα αναγνωρίζονται στους δικαιούχους με ηλεκτρονικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε οι ίδιοι να μη χρειαστεί να εμπλακούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή να μην απαιτηθεί να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.