Ειδησεογραφικό site

Ποιοι καταθέτουν σήμερα ως μάρτυρες στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ – Καμία απάντηση στα ερωτήματα της έδρας για το στικάκι

143

Με τη συνέχιση μαρτύρων θα συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, από την οποία φέρεται ότι αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων.

Η χθεσινή πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε στην εξέταση τριών μαρτύρων, ενώ το ενδιαφέρον των  δικαστών στράφηκε στην κατάθεση της διευθύντριας του γραφείου του τέως υπουργού Οικονομικών, Χρυσής Χατζή.

Η κυρία Χατζή καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης άπλωσε ένα πέπλο προστασίας στον κ. Παπακωνσταντίνου το οποίο επισημάνθηκε με διάφορους τρόπους, υπό την μορφή ερωτήσεων ή παρατηρήσεων, από την πλευρά των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου.

Την ίδια στιγμή, κατά την κατάθεσή της η κυρία Χατζή, άλλοτε θυμόταν λεπτομέρειες το διάστημα που ήταν στο πλευρό του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, ως διευθύντρια του γραφείου του, και άλλοτε παρά τις επίμονες ερωτήσεις, τόσο της εισαγγελέως της  έδρας Ξένης Δημητρίου, όσο και των μελών του δικαστηρίου, δεν την βοηθούσε η μνήμη της για να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις.

Ενδεικτική είναι η παρατήρηση του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Νικολάου Πάσσου κατά την κατάθεσης της κυρίας Χατζή: «Ξέρετε πολλά περισσότερα από αυτά που λέτε, όταν μάλιστα επιμένετε ότι δεν θυμάστε πότε παραλάβατε (ακριβή ημερομηνία) το φάκελο από την Πρεσβεία μας στην Γαλλία, που περιείχε το CD».

Από την πλευρά της η εισαγγελέας της έδρας κυρία Δημητρίου, «εξερράγη»  κατόπιν της αναφοράς της  κυρίας Χατζή, ότι συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε υπό τον κ. Παπακωνσταντίνου -μετά την παραλαβή του  CD από τη Γαλλία- στην οποία συμμετείχαν οι πρώην επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. Ιωάννης Διώτης και  Γιάννης Καπελέρης και ο   νομικός σύμβουλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους  Αναστάσιος Μπάνος.

Και εξέφρασε την απορία της η εισαγγελέας της έδρας για τις αυξημένες αρμοδιότητες που είχε, αλλά και για το περίεργο ή παράδοξο ότι μια διευθύντρια υπουργού συμμετέχει σε σύσκεψη κρατικών παραγόντων που γινόταν αναφορά σε προσωπικά στοιχεία φορολογουμένων.

Μάλιστα, όρθια η εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την ερώτημα: «Το Κράτος διοικείται από διευθυντές υπουργού; Πόσους υπαλλήλους είχε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών; Εγώ από τον πίνακα που έχω στα χέρια μου βλέπω 48-50, μετακλητούς και αποσπώμενους γραμματείς  για το γραφείο του υπουργού».

Ερωτήσεις με βαθύ νόημα έκανε το μέλος του δικαστηρίου Κωνσταντίνος Τσόλας, όπως είναι, αν υπήρχε χρηματοκιβώτιο  στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, αν τα συρτάρια του γραφείου του είχαν κλειδαριές, αν υπήρχε υπολογιστής στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου  και αν ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή, τόσο ο ίδιος ο τέως υπουργός, όσο και κυρία Χατζή.
Και η επόμενη κρίσιμη ερώτηση του κ. Τσόλα ήταν εάν τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και η ίδια η μάρτυς ξέρουν να κάνουν μια αντιγραφή στον υπολογιστή. Και η απάντηση της κυρίας Χατζή ήταν ένα «ναι».

Την ερώτηση του κ. Τσόλα συμπλήρωσε εύστοχα ένα άλλο μέλος του δικαστηρίου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ερωτώντας, αν ο υπολογιστής του κ. Παπακωνσταντίνου είχε κωδικό πρόσβασης χρήστη και αν γνώριζε η κυρία Χατζή εάν τον κωδικό αυτό τον είχε εμπιστευθεί σε κάποιον συνεργάτη του. Όμως, η απάντηση της μάρτυρος ήταν αρνητική.
Ερώτηση «φωτιά» έθεσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας Γεώργιος Μπομπόλης (στους προηγούμενους μάρτυρες είχε θέσει πολύ «ελαφρότερες» ερωτήσεις) στην κυρία Χατζή, όταν κατ΄  επανάληψη προτίμησε να δηλώσει άγνοια για  ζητήματα που αφορούν το επίμαχο  CD.
Ειδικότερα, ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός τόνισε: «Δεν ρωτήσατε τον κατηγορούμενο τί αρχείο είναι αυτό; Εσάς για τί σας είχε; Για μόστρα; Ήταν κλεμμένο αρχείο; Ήταν CD ή στικάκι; Εσείς τι καταλάβατε;»

Και η μάρτυρας, απλά, απάντησε : «Δεν κατάλαβα».

Σκληρή ήταν η παρατήρηση του αναπληρωματικού μέλους  του δικαστηρίου Αθανάσιου Ράντου προς την κ. Χατζή: «Από αυτά που λέτε αυτοδιαψεύδεστε».

Της παρατήρησης αυτής είχαν προηγηθεί ερωτήσεις του κ. Ράντου, όπως είναι, πόσες φορές και πόσα έγγραφα το διάστημα που ήταν υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου ήρθαν από την Πρεσβεία ως εμπιστευτικά με «ταχυδρόμο», ανάλογα με αυτό που στάλθηκε από την Πρεσβεία μας στο Γαλλία (που περιείχε το CD), για να λάβει την απάντηση της μάρτυρος, ότι ήταν η μοναδική φορά.

Πάντως, καμία απάντηση δεν δόθηκε στο ερώτημα πώς, πότε  και γιατί το περιβόητο CD που στάλθηκε από την Γαλλία μεταφέρθηκε σε στικάκι.

Πάντως, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κατάθεση του τέως διευθυντή του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου Δημήτρη Μασίνα.

Στην κατάθεσή του έκανε αναφορά στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα στον Ανδρέα Ρωσσώνη, Συμεών Σικιαρίση, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και Ελένη Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Μασίνας ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί στους συγγενείς του τέως υπουργού ο φορολογικός έλεγχος που έχει διενεργηθεί και μέσα στις επόμενες μέρες  θα κοινοποιηθεί.

Οι σημερινοί  νέοι μάρτυρες

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία θα καταθέσουν ως μάρτυρες οι:
Γεώργιος Αγγελόπουλος εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,
Σοφία Ρίτσου ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών Απόστολος Δελτσίδης  πραγματογνώμονας  αξιωματικός της ΕΛΑΣ,
Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Θα ακολουθήσουν, πιθανά σε επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, οι καταθέσεις των:
Νικόλαος Αλιβιζάτος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου  της Νομικής Σχολής Αθηνών και Νικηφόρος Διαμαντούρος Ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής  (European Ombudsman –Στρασβούργο).

Το CD δεν μπορούσε να μετατραπεί, λέει πρώην συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου

Εντολή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ψάξει τα 20 μεγαλύτερα ποσά της λίστας Λαγκάρντ κατέθεσε ότι έλαβε ο πρώην στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος εργαζόταν στο πλευρό του ως υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι παρέλαβε το cd με τη λίστα στο τέλος του 2010.

«Το CD αυτό δεν ηταν μετατρέψιμο, δηλαδή δεν μπορούσε να μετατραπεί» είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι χρειάστηκε μια εβδομάδα για να το ψάξει.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;

Μάρτυρας: 500 εκατομμύρια δολάρια.

Προεδρος: Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν;

Μάρτυρας: 20 εκατομμύρια δολάρια

Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι… Είδατε όνομα Παπακωνσταντίνου;

Μάρτυρας: Όχι, κοιτούσα απλώς τα νούμερα.

Οπως είπε ο μάρτυρας, όταν ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου για το ποσό των καταθέσεων, που ήταν συνολικά περίπου 2 δισ. δολάρια, ο πρώην Υπουργός του είπε: «Ό,τι έκανες στο σκληρό δίσκο διάγραψέ το».

Κι αυτό, γιατί εκείνος για λόγους ασφαλείας είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του cd στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.

Ο Γ. Αγγελόπουλος όπως είπε, τότε δεν γνώριζε τίποτα για λιστα Λαγκάρντ. Το έμαθε μέσω των ΜΜΕ και το συνέδεσε με τη δουλειά που είχε κάνει.

Στην κατάθεσή του εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο cd, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει πλέον στη δικογραφία.

Μάρτυρας: Ο κ. Παπακωνσταντίνου με πήρε το Νοέμβριο του 2012 και μου είπε «μπορεί να σε καλέσουν απο τη Βουλή γι αυτό που έκανες. Πες ό,τι έγινε..»

Πρόεδρος: Σας είπε π.χ. πες μια καλή κουβέντα για μένα;

Μάρτυρας: Όχι βέβαια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.