Ειδησεογραφικό site

Ποια Πανεπιστήμια βάζουν λουκέτο λόγω Πολυτεχνείου και καταλήψεων

57

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται από το πρωί οι δρόμοι γύρω από τα κεντρικά Πανεπιστήμια, ενώ μόνο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο παραμένει ανοιχτό. Για λόγους ασφάλειας το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως ανακοίνωσαν οι πρυτανικές τους αρχές, θα παραμείνουν κλειστά.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του Ε.Κ.Π.Α. στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, Ο.Π.Ε) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11.

Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών.
Το Πανεπιστήμιο τονίζει: «Ζητούμε την κατανόηση όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και των εργαζομένων του Ιδρύματος για την ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας».

Απόφαση να παραμείνει κλειστό και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έλαβαν οι πρυτανικές του αρχές καθόλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της επετείου του Πολυεχνείου.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ σχετικά με τον εορτασμό της 41ης επετείου της 17ης Νοεμβρίου ενέκρινε την κοινοποίηση των παρακάτω στα υπουργεία Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, καθώς και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Η ομαλή εξέλιξη του εορτασμού εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το Ιδρυμα, παράγοντες. Τα μέλη ή τα όργανα του ΕΜΠ (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικοί, Σύγκλητος, Πρυτανεία κλπ) δεν έχουν νομική ή την ουσιαστική αρμοδιότητα ή δυνατότητα και για το λόγο αυτό αρνούνται κατηγορηματικά να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη, όσον αφορά: στην πρόληψη δολιοφθοράς, καταστροφών, ή βίας, όπως π.χ. τον έλεγχο των εισερχομένων στους χώρους του εορτασμού.

Στην αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς, καταστροφών ή βίας, από οποιονδήποτε και οπουδήποτε και αν εκδηλωθούν.

Επίσης, καλείται η Κυβέρνηση, με την έγκαιρη κατάρτιση και την αποτελεσματική εφαρμογή ενός ορθολογικού, αξιόπιστου και το κυριότερο κατάλληλου για την εθνική σημασία της γιορτής σχεδίου πρόληψης, χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου, να αποτρέψει κάθε πράξη καταστροφής, δολιοφθοράς ή βίας. Οι απλοί δημοκρατικοί πολίτες, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετάσχουν (με ασφάλεια, αλλά και χωρίς αίσθηση ότι αστυνομοκρατούνται) στη δική τους γιορτή, της δημοκρατίας.

Σχετικά με την έγκαιρη απόφαση της Συγκλήτου για την κατάλυση και άρση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, αποφασίστηκε:

-Η Σύγκλητος θεωρείται ότι έχει ήδη προσκληθεί για να συνεδριάσει συνεχώς, μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση των μελών της από τον Πρύτανη ή το νόμιμο αναπληρωτή του, από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου και ώρα 9: 30 το πρωί μέχρι και την Τρίτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 8, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η απαρτία και να είναι δυνατή η λήψη απόφασης, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΜΠ.

Υπενθυμίζεται ότιι ένταση προκλήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη μεταξύ φοιτητών και Πρυτανικών Αρχών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όταν φοιτητές που ήθελαν να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν για καταλήψεις βρήκαν κλειδωμένες πόρτες.

Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διευκρινίζονται τα εξής: «Ομάδα μη εξουσιοδοτημένων φοιτητών εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και αξίωσε από τον Πρύτανη την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου Τελετών του Ιδρύματος, με σκοπό τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών».

Ο Πρύτανης, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, επέστησε την προσοχή τους στο γεγονός ότι ο μόνος επίσημος φορέας, αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και νομιμοποιούμενος να ζητήσει παραχώρηση της αίθουσας είναι ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών, κανένας εκπρόσωπος του οποίου δεν εμφανίστηκε για να θέσει τέτοιο αίτημα. Είναι δε γνωστό ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, απόφαση διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης λαμβάνεται είτε από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου είτε εάν αυτό ζητηθεί από το ένα τρίτο του συνόλου των φοιτητών που ψήφισαν για την ανάδειξη του ΔΣ.

Παρά το γεγονός ότι δεν συνέτρεχε καμία από τις δύο προϋποθέσεις, ο Πρύτανης, ακολουθώντας την πάγια αρχή της Πρυτανείας να μην εμπλέκεται στα φοιτητικά συνδικαλιστικά ζητήματα, πρότεινε στην ομάδα των φοιτητών να τους παραχωρηθεί ένα άλλο αμφιθέατρο και στην περίπτωση που η προσέλευση των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλη, τότε να εξεταστεί η παραχώρηση του Αμφιθεάτρου Τελετών, το οποίο σημειωτέον είναι ο χώρος των επίσημων εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου και παραχωρείται μόνον σε ειδικές περιπτώσεις.

Η ομάδα των φοιτητών όχι μόνον δε δέχθηκε την πρόταση του Πρύτανη, αλλά μέλη της από παράπλευρη είσοδο εισήλθαν στο κλειδωμένο Αμφιθέατρο Τελετών και επιπλέον κάλεσαν ιδιώτη κλειδαρά για να το ξεκλειδώσει. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ο ιδιώτης απομακρύνθηκε και το Αμφιθέατρο παρέμεινε κλειδωμένο.

Έπειτα και από αυτό το γεγονός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επανέλαβε προς όλους την απαρασάλευτη θέση του για την τήρηση της νομιμότητας μέσα στο Ίδρυμα, με μόνο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου

Τα σχόλια είναι κλειστά.