Ειδησεογραφικό site

Ποδαρικό με προεκλογικές κινήσεις και «ναυάγια»

32

Το νέο έτος βρίσκει τα κομματικά επιτελεία σε πλήρη λειτουργία, καθώς, σε 24 ημέρες από σήμερα οι ψηφοφόροι θα βρεθούν ξανά στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση και στα κόμματα αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει χρόνος για «χάσιμο».

Οι τελευταίες ημέρες έφεραν ανακατατάξεις, καθώς, ήδη έχουν αρχίσει και βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα ονόματα υποψηφίων, οι πρώτες κινήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών έχουν δημοσιοποιηθεί και οι πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

«Ναυάγησε» η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

Το πιο σημαντικό γεγονός είναι το ναυάγιο της εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ (πριν καν αυτή αρχίσει), ενώ τα δύο κόμματα ανταλλάσσουν κατηγορίες. Είναι, άλλωστε, γεγονός πως ο γάμος που επεδίωκαν Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης δεν είχε κερδίσει την καθολική υποστήριξη από τα στελέχη των κομμάτων.

Από τη μία πλευρά η Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζει πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσβλητική και από την Κουμουνδούρου λένε «με 0,5% θα εξέλεγαν βουλευτές στην πλάτη μας, που θα τραβούσαν το δικό τους δρόμο».

Οι διαπραγματεύσεις και οι επίσημες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών πάγωσαν και το λόγο έχουν τώρα τα συλλογικά όργανα και των δύο κομμάτων, που προσανατολίζονται σε άλλες κατευθύνσεις για συμμαχίες.

Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τους δύο βασικούς όρους που έθετε το κόμμα του, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχθηκε σφοδρή κριτική από αρκετά στελέχη του. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν κινήσεις και προς την πλευρά των Οικολόγων, ίσως, ακόμη, και το Γιώργου Παπανδρέου.

Στον αντίποδα, η Κουμουνδούρου, παραμένει αμετακίνητη στις δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» για τους δυνάμει συμμάχους (πρώτον τη συμφωνία στη βάση του προγράμματος που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και δεύτερον, το «κυνήγι του σταυρού»), ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να εγκαταληφθεί η προσπάθεια συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ.

Επιστροφές, αλλαγή φρουράς και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ οι κινήσεις Σαμαρά

Στο στρατόπεδο της Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ήδη κάνει τις πρώτες του κινήσεις για να αποκτήσει επικοινωνιακό πλεονέκτημα στην σύντομη, αλλά κρίσιμη κούρσα για τις εκλογές.

Ηδη έχουν ανακοινωθεί οι συνεργασίες με ανεξάρτητους βουλευτές (Ιατρίδη, Γιοβανόπουλος), ενώ, ο πρωθυπουργός έκανε και αλλαγή φρουράς τοποθετώντας τη Μαρία Σπυράκη στην πρώτη γραμμή ως εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, δείχνει αποφασισμένος να σηκώνει από νωρίς τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έκανε και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα να πτωχεύσει τη χώρα, το οποίο μέχρι χθες βράδυ έκρυβε πολύ καλά ο κ. Τσίπρας. Τη δεσμευτική για όλους τους απόφαση του συνεδρίου του δηλαδή, να μην πληρώσει τόκους και χρεολυσία. Δηλαδή επίσημη στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Είναι το πιο επίσημο πρόγραμμα φτώχειας που παρακολουθεί ποτέ προεκλογικά ο ελληνικός λαός, είναι απίστευτο», ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει στάση πληρωμών και δημοψήφισμα.

Το ΠΑΣΟΚ περιμένει τον Παπανδρέου

Η Χαριλάου Τρικούπη, από την πλευρά της, αναμένει την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Μπορεί, φαινομενικά, στο ΠΑΣΟΚ να επικρατεί εφήμερη νηνεμία, αλλά το σίγουρο είναι πως μετά τις ανακοινώσεις Παπανδρέου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο κόμμα.

Μένει να διαπιστωθεί ποια στελέχη θα ακολουθήσουν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη νέα του πολιτική προσπάθεια, αλλά και το πως θα αντιδράσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την ομάδα του.

Σταθερά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών συνεχίζουν να δίνουν σταθερό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά, ωστόσο, να μειώνεται.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα κόμματα θα… επιταχύνουν τις επόμενες ημέρες, ενώ, οι συνεχόμενες δημοσκοπικές έρευνες που αναμένεται να ακολουθήσουν θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στην πορεία προς την κάλπη.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.