Ειδησεογραφικό site

Πιλότος και αεροσυνοδός διακινούσαν λαθρομετανάστες αεροπορικώς!

46

Ύστερα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούταν σε διακινήσεις λαθρομεταναστών προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από πολύμηνες και εντατικές έρευνες της αστυνομίας συνελήφθησαν συνολικά επτά κύρια μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων την εγκληματική οργάνωση, ιδιοκτήτης και υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου, πιλότος, καθώς και υπάλληλος εταιρείας, αρμόδια για τον έλεγχο check in και boarding.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 13 μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα δέκα κύρια και τρία περιφερειακά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Διευκόλυνσης εξόδου λαθρομεταναστών από το εσωτερικό της χώρας, της ληστείας, της πλαστογραφίας κατ΄επάγγελμα και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Συνελήφθησαν συνολικά επτά από τα κύρια μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων τρεις Κύπριοι, τρεις Έλληνες και ένας υπήκοος Πακιστάν, για τους οποίους συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται: 

-ο 48χρονος Κύπριος αρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος ασκούσε την εποπτεία, κατηύθυνε και συντόνιζε τις λεπτομέρειες κάθε παράνομης διακίνησης. Αποτελούσε τον ουσιώδη σύνδεσμο μεταξύ των υπολοίπων μελών της οργάνωσης και ρύθμιζε θέματα σχετικά με τις αμοιβές των εμπλεκομένων. Σε βάρος του, εκκρεμούν ήδη από το 2004 δικαστικά Εντάλματα Σύλληψης των Κυπριακών Αρχών για Απάτες, Πλαστογραφίες και Παραχάραξη.

-Γυναίκα υπάλληλος εταιρείας, αρμόδιας για τον έλεγχο αεροπορικών εισιτηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων (CHECK IN και BOARDING), η οποία έλεγχε «εικονικά», επέτρεπε την είσοδο σε αλλοδαπούς εφοδιασμένους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στον χώρο του αεροδρομίου (επίπεδο ελέγχου, εμπειρία-εκπαίδευση συναδέλφων της). Επιπρόσθετα, ενημέρωνε για την παρουσία ή μη αστυνομικής δύναμης, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διενέργειας  αστυνομικών ελέγχων και να αυξάνονται τα ποσοστά της επιτυχούς παράνομης αναχώρησης των αλλοδαπών.

-Εν ενεργεία πιλότος αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος γνώριζε επακριβώς τη δράση του κυκλώματος και διαβίβαζε τις εντολές του «αρχηγού» της οργάνωσης στην προαναφερθείσα υπάλληλο.

-Ιδιοκτήτης και υπάλληλος ταξιδιωτικού πρακτορείου, οι οποίοι εφοδίαζαν τους υπό διακίνηση μετανάστες με εισιτήρια, γνωρίζοντας ότι αυτά πρόκειται να εκδοθούν σε στοιχεία προερχόμενα από πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Όπως προέκυψε από τις ενδελεχείς αστυνομικές έρευνες, η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2013.

Διαθέτοντας σαφή ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό, με κοινό στόχο την επίτευξη της διευκόλυνσης εξόδου μη νόμιμων μεταναστών από τη χώρα και τον συνακόλουθο παράνομο προσπορισμό οικονομικού οφέλους, το κύκλωμα:
-αναζητούσε και επέλεγε υποψηφίους αλλοδαπούς για παράνομη διακίνηση,
-τους εφοδίαζε με πλαστά-παραποιημένα ταξιδιωτικά έγγραφα και
-αφού τους συγκροτούσε σε ολιγομελείς ομάδες, τους βοηθούσε να επιβιβαστούν σε απευθείας αεροπορικές πτήσεις προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκμεταλλευόμενο πληροφορίες που αφορούσαν  στο διαδικαστικό σκέλος της έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων και στους κανόνες ελέγχου κατά την επιβίβαση των επιβατών

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πολυάριθμες έρευνες σε οικίες των εμπλεκομένων και σε ταξιδιωτικά γραφεία, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Χρηματικό ποσό, ύψους 60.000 ευρώ
-Είκοσι Η/Υ και τρεις εκτυπωτές
-Τριάντα εννιά κινητά τηλέφωνα
-Πενήντα μία κάρτες τραπεζικών συναλλαγών
-Εννιά USB
-Πενήντα έξι κάρτες SIM
-Είκοσι πέντε βιβλιάρια τραπέζης
-Είκοσι πέντε πλαστές ταυτότητες
-Είκοσι δύο σφραγίδες μελανιού’
-Δεκατρία αεροπορικά εισιτήρια
-Πέντε  πλαστά διαβατήρια
-Είκοσι ένα εντυπώματα σφραγίδας ημεδαπών/αλλοδαπών αρχών
-Πλήθος πλαστών εγγράφων
-Δύο αεροβόλα πιστόλια (REPLICA)
-Ένα πυροβόλο πιστόλι

 Πηγή: protothema.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.