Ειδησεογραφικό site

Πιέσεις δέχεται η Ελλάδα στο Eurogroup: Το πρόγραμμα λήγει 30 Ιουνίου, αυτό είναι το όριο λέει ο Ντάισελμπλουμ

62

 

Baroufakis-EurogroupΣε άτυπο Eurogroup για την Ελλάδα μετατράπηκε η συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο καθώς όλοι οι υπουργοί Οικονομικών και όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μετέχουν σε αυτό δέχθηκαν ερωτήσεις και έδωσαν απαντήσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε το όριο των διαπραγματεύσεων για τις 30 Ιουνίου λέγοντας ότι «το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τόνισε ότι «η όποια κίνηση θα πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας» προσθέτοντας ότι «εχουμε δείξει αλληλεγγύη αλλά και η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να κάνει κάτι από αυτά που έχει πει».

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «πρέπει να μετακινηθούμε από την δαπανηρή διχόνοια στην αποτελεσματική συναίνεση»

Ντάισελμπλουμ: Το επόμενο βήμα για μία βιώσιμη συμφωνία πρέπει να γίνει από την Ελλάδα

Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά, αν και δεν είμαι σίγουρος πως θα σημειωθεί η πρόοδος, στην οποία ελπίζω, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Αναφερόμενος στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι θεσμοί ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις, τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί

«Πρέπει να δούμε τι θα μας πουν οι θεσμοί, αλλά μικρή πρόοδος έχει γίνει. Πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά», επεσήμανε ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Λίγα λεπτά αργότερα, μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου για την ετήσια σύνοδο του ESM, ο κύριος Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει συζητήσει και δεν συζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς απαιτείται συμφωνία για το υπάρχον πρόγραμμα προηγουμένως. Εξάλλου, υπενθύμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, η συμφωνία του 2012 για το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε ισχύ και θα εκπληρωθεί, όταν η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας πάντως, πως κάτι τέτοιο «δεν είναι κοντά».

Κάθε νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM, η οποία δηλαδή δεν περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, θα απαιτεί νέο πρόγραμμα, επεσήμανε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει swap των ECB bonds με ESM όπως ζητάει η ελληνική πλευρά.

Βαρουφάκης: Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στις δηλώσεις του προσερχόμενος στην συνεδρίαση, δήλωσε: «Ο Ντράγκι είπε κάποτε ότι για να λειτουργήσει το ευρώ πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει παντού. Πιστεύουμε ότι ήταν ακριβής. Και σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό. Πρέπει να μετακινηθούμε από την δαπανηρή διχόνοια στην αποτελεσματική συναίνεση».

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε μια σοβαρή απάντηση από την ελληνική πλευρά

Η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σοβαρή, χρειαζόμαστε μία σοβαρή απάντηση, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν περικοπές στις συντάξεις, αλλά θέλουν μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, επισήμανε πως ο χρόνος περνάει και είναι «εντελώς απαραίτητη» μία συμφωνία.

Είμαι σίγουρος ότι χωρίς νέες προτάσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, γιατί πρέπει να εξετάσουμε νέες προτάσεις. Για αυτό εργάζονται οι θεσμοί για να βρεθεί μία συμφωνία, η οποία δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά απαραίτητη, πρόσθεσε και τόνισε: «Η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά, είναι στο χέρι των Ελλήνων».

Λαγκάρντ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αν υπάρξουν προτάσεις

Αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούν μας οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα, είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε, επίσης, ότι «το ΔΝΤ δεσμεύεται απέναντι σε 188 κράτη-μέλη από την Ελβετία στην Σρι Λάνκα άρα έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στις χώρες» προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ μπορεί να καταστεί και ευέλικτο, αλλά χρειάζεται αξιόπιστα προγράμματα».

Πάντοαν: Ας δούμε τι θα πει ο Βαρουφάκης

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup δήλωσε: «Θα δούμε τι θα μας πουν οι Έλληνες, όλα είναι στο τραπέζι». Όσο για την πιθανότητα χρεοκοπίας αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ, είπε ότι χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει χρεοκοπία, εννοώντας ότι δε θα υπάρξει άμεσα μία τέτοια ενέργεια.
Σχετικά με μία πιθανή επιρροή της Ιταλίας από την ελληνική κατάσταση είπε με σιγουριά: «Η Ιταλία είναι σταθερή, το ευρώ είναι σταθερό».

Ερωτηθείς για πιθανότητα Grexit απάντησε: «Ο χρόνος περνάει γρήγορα και μπορεί να υπάρχουν άλλες επιλογές, αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει Grexit». Ο κύριος Πάντοαν, αναφέρθηκε ειδικά στον Έλληνα ομόλογό του, λέγοντας: «Πάντα ενδιαφέρομαι για αυτά που έχει να πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ας δούμε τι θα πει».

 

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, ο χρόνος τελειώνει
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξερβούργου Πιερ Γκραμενά κατά την άφιξή του στο Eurogroup εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σημερινή συνεδρίαση σχετικά με την Ελλάδα.Στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Βλέπουμε ότι όλα επιταχύνονται και αυτό είναι καλό. Ελπίζω σήμερα να δούμε στο Eurogroup τους αριθμούς και τα γεγονότα ώστε να εκτιμήσουμε αν η συμφωνία πλησιάζει. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία τις ερχόμενες ημέρες, γιατί ο χρόνος τελειώνει».
Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το αν θα βρεθεί λύση απάντησε: «Ας δούμε τι θα τεθεί στο τραπέζι για να μπορούμε να πούμε αν μπορεί να υπάρξει λύση. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη και να σημειωθεί μία συμφωνία, ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να αναπτύσσεται και να γίνει πιο ανταγωνιστική για αυτό θέλουμε μία συμφωνία».
Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Κανείς δεν είναι αισιόδοξος για μία συμφωνία σήμερα
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup: «Κανείς από όσους μίλησα σήμερα δεν είναι αισιόδοξος για τη συμφωνία».Ερωτηθείς, δε, για την πιθανότητα «μόλυνσης» από ένα Grexit είπε ότι δε θα ήταν τόσο σοβαρή. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Βαρουφάκης θα κάνει μία παρέμβαση σήμερα, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θα είναι, αλλά θα δούμε», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος και χώρος για νέες προτάσεις.
Ντε Γκίντος: Έξυπνη, γενναιόδρωη και με αρκετή ευελιξία η πρόταση των θεσμών
Είναι απαραίτητο να υπάρχει μία συμφωνία γρήγορα, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος κατά την προσέλευση του στο Eurogroup.Την ίδια ώρα, τόνισε πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας και επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη καθώς θα είναι θετικό για την χώρα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες.Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και μία αντιπρόταση ώστε να σημειωθεί μία συμφωνία, είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει μία πρόταση από τους τρεις θεσμούς στο τραπέζι και «ο Βαρουφάκης πρέπει να μας πει τι πιστεύει για αυτή».Μάλιστα, χαρακτήρισε την πρόταση «έξυπνη, γενναιόδωρη και περιέχει αρκετή ευελιξία» και τόνισε ότι αν η ελληνική πλευρά την αποδεχθεί θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία.

Κάζιμιρ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο capital controls στην Ελλάδα
«Κουρασμένος» με το θέμα της Ελλάδας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup προσθέτοντας ότι «φοβάμαι ότι δεν είμαι ο μόνος υπουργός που είμαι κουρασμένος».«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους Έλληνες, δεν υπάρχει χρόνος. Η Ελλάδα πρέπει να δει την πραγματικότητα. Μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά δε μπορούμε να κοροϊδέψουμε την πραγματικότητα» συμπλήρωσε.Άφησε, μάλιστα, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στην Ελλάδα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».Παράλληλα, πρόσθεσε: «Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά είμαι Καθολικός και πιστεύω στα θαύματα».«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αλλά πρέπει να έχουμε συμμάχους για αυτό. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με αυτό το θέμα, γιατί αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ζωτικό θέμα, αλλά η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο μία χώρα» κατέληξε ο κ. Κάζιμιρ.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Η Ευρωζώνη θα επιβίωνε ενός Grexit αλλα θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, δήλωσε πως η υπομονή εξαντλείται και πως αν η Ελλάδα δεν έχει κάτι νέο να παρουσιάσει τότε θα είναι μία σύντομη συνάντηση.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η ελληνική κυβέρνηση περιμένει με αυτό τον τρόπο για τέσσερις μήνες δεδομένης της κατάστασης», είπε και πρόσθεσε πως η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από ένα Grexit αλλά θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα.

 Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Χωρίς συμφωνία πάμε στο plan b δηλαδή τη χρεοκοπία
Αρχικά υπήρχε μεγαλύτερη συμπάθεια για την Ελλάδα, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες αυτή έχει εξασθενήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Είμαι πάντα αισιόδοξος και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί μία συμφωνία, αλλά είτε θα φτάσουμε σε μία συμφωνία, είτε θα οδηγηθούμε στο Plan B, το οποίο θα σημάνει ελληνική χρεοκοπία, συμπλήρωσε.

Όσο για το ενδεχόμενο μόλυνσης άλλων χωρών απάντησε πως δεν εκτιμά ότι θα επηρεαστούν σε αυτό το στάδιο, καθώς οι οικονομίες των χωρών είναι καλές, αναπτύσσονται, άρα δε νομίζω ότι θα υπάρξει ενδεχόμενο μόλυνσης.

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το νόμισμά μας σταθερό και αυτό που πρέπει να γίνει να καταβάλουμε δυνάμεις να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά δε μπορούμε να το κάνουμε με κάθε κόστος, τόνισε ο κ. Στουμπ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.