Ειδησεογραφικό site

Περιστέρη: Μακάρι και ο Τσίπρας να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη

20

 

Νέες απαντήσεις σε όσα υποστήριξε η εφημερίδα Αυγή για ένα πόρισμα που φέρεται να αμφισβητεί τη χρονολόγηση του μνημείου της Αμφίπολης δίνει η επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη.

«Ο χρόνος και τα ευρήματα θα με δικαιώσουν. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι βραβεύεται τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ιταλία με το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης»;» δηλώνει η κυρία Περιστέρη.

Η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη επιμένει ότι η παρουσία της αναπληρώτριας ΓΓ του ΥΠΠΟ Μ. Βλαζάκη με τις αρχαιολόγους Α. Κοτταρίδη και Π. Βελένη στις 30 Μαΐου ήταν «στο πλαίσιο φιλικής επίσκεψης». «Αυτό ήταν μια φιλική παρέα που είδε για μισή ώρα τον τάφο και αποχώρησε…» προσθέτει.

«Σε καμία περίπτωση όμως δεν εμφανίστηκαν ως επιτροπή που θα αποφαίνονταν για το έργο μου. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να διοριστούν ως μέλη μιας επιτροπής ειδικών που θα αποφαίνονταν για τον Τύμβο Καστά άτομα τα οποία ανήκαν στους σφόδρους επικριτές μου και μάλιστα είχαν κατ’ επαναληψιν εκφράσει δημοσίως τις απόψεις τους;» αναρωτιέται η κυρία Περιστέρη.

«Αρχαιολογία εκ του μακρόθεν δεν υπάρχει» προσθέτει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της.

Κληθείσα να σχολίασει την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στον τύμβο Καστά και τη δήλωση ότι η γη της Μακεδονίας «κρύβει εκπλήξεις» η κυρία Περιστέρη απαντά: Το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη ως υπουργός Πολιτισμού είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, επισκέπτεται μια αρχαιολογική ανασκαφή δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος του μνημείου. Ο πολιτισμός οφείλει να είναι πάνω από όλα. Μακάρι και ο νυν πρωθυπουργός να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και να επισκεπτόταν την Αμφίπολη ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.