Ειδησεογραφικό site

Παυλόπουλος: Aνωτέρα βία μας εμποδίζει ν’ ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στο μεταναστευτικό

32

Στην σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκράτης κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του υπηρεσιακού Υπουργού Εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη, έγινε μια επισκόπηση των θεμάτων που απασχολούν το υπουργείο, με έμφαση κυρίως στο θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Μολυβιάτης και απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο δήλωσε ότι θα ήθελε να κάνει μια ενημέρωση για ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής σημειώνοντας ότι αυτές αφορούν κυρίως το μεταναστευτικό πρόβλημα, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Προσθέτοντας παράλληλα ότι: «Είναι γνωστό το ενδιαφέρον σας για το μεταναστευτικό, κύριε Πρόεδρε. Γιατί εσείς, παλαιότερα, υπό κάποια άλλη ιδιότητα, του Υπουργού των Εσωτερικών, θέσατε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Μολυβιάτη που αποδέχτηκε να υπηρετήσει για άλλη μια φορά την Πατρίδα από αυτό το πόστο, σε δύσκολες ώρες. Και προσέθεσε: «Η πείρα σας, το ήθος σας, βοηθούν πολύ τον Τόπο αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Και ιδίως, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, που δίνουμε εξετάσεις γενικότερα, όχι μόνον η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Διότι το ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας».

Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε: «Υπάρχει κάτι σημαντικό, το οποίο το τονίζω και θα το επαναλαμβάνω: Βεβαίως και γνωρίζω ότι ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντοτε στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Επομένως, τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σ’ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μας εμποδίζει ν’ ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Όμως, δεν μπορώ να μην επισημάνω το γεγονός ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις. Διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές».

«Είναι ένα ζήτημα ασφάλειας αλλά, και κυρίως, ένα ζήτημα ανθρωπισμού. Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει, αυτό. Όπως επίσης, δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται: Ότι πρέπει να διαμορφώσει μεταναστευτική πολιτική η Ευρώπη τώρα, ενόψει των συνθηκών. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ήδη από το 2008, το έχετε ζήσει στην προπαρασκευή του, ως Υπουργός Εξωτερικών την εποχή εκείνη, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο».

Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Το Σύμφωνο αυτό καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης. Το ζήτημα είναι να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί. Χαίρομαι γιατί κινητοποιούνται οι μηχανισμοί της Ευρώπης. Χαίρομαι γιατί στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών, με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη σ’αυτό το μεγάλο ζήτημα. Εξακολουθώ όμως να επιμένω ότι πρέπει να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής έκτακτη για το ζήτημα αυτό. Δεν απέδωσαν οι προηγούμενες Σύνοδοι Κορυφής, και ιδίως του Ιουνίου. Πρέπει να υπάρξει νέα, ακριβώς για να μπουν οι βάσεις ουσιαστικής εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Και σε όλη αυτήν την προπαρασκευή, η παρουσία σας και, βεβαίως, η συμβολή του Υπουργείου των Εξωτερικών, θα είναι εξαιρετικά σημαντική».

Τα σχόλια είναι κλειστά.