Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ: Η επιβίωση του Βενιζέλου και η ευκαιρία του Γιώργου – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

53

Του Γιώργου Γερόπουλου

Η μοίρα παίζει άσχημο παιχνίδι και στον Ευάγγελο Βενιζέλο έλαχε να συνδέσει την προσωπική του πορεία με αυτή του Αντώνη Σαμαρά, καθώς όπως όλα δείχνουν οι δυο πολιτικοί άντρες δίνουν μάχη έως έσχατων για την πολιτική τους επιβίωση.

Όσο και εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επενδύσει στον καθοριστικό ρόλο του κόμματος για τη διαμόρφωση του επόμενου κυβερνητικού σχήματος, οι παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι η όποια επομένη κυβερνητική συνεργασία με τον πρώτο, όπως καταγράφουν έως σήμερα οι δημοσκοπήσεις, ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα και μοναδικό θύμα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και έριξε διακριτικές γέφυρες προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της συνέντευξης του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα, εισέπραξε μια ηχηρότατη άρνηση. Θεωρείται μαζί με τον κ. Σαμαρά το κόκκινο πανί των μετεκλογικών συνεργασιών. Οι συζητήσεις για συνεργασίες θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν χωρίς αυτόν και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούνται κορυφαία στελέχη, τα οποία έχουν διαύλους επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ 5%

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμμένει έστω και την υστάτη στιγμή στον χρήσιμο και υπεύθυνο ρόλο του κόμματος στην διαμόρφωση κυβερνητικών λύσεων και επικοινωνιακά ξιφουλκεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού επιδιώκει να ανακόψει τις διαρροές προς την Κουμουνδούρου.

Η μάχη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο δίνεται κυρίως στο επίπεδο της αντιπαράθεσης με το Κίνημα του πρώην πρωθυπουργού και στο εάν θα καταφέρει, έστω και με μια ψήφο, να καταγάγει νίκη έναντι του ΚΙΔΗΣΟ. Ωστόσο κρίσιμο μέγεθος θα αποτελέσει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, αφού εάν αυτό δεν φέρει μπροστά το πέντε θα πυροδοτήσει εκρηκτικές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας καλά πως παίζεται το παιχνίδι των εσωκομματικών συμμαχιών, ήδη πέταξε το «καρότο» σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα, βγάζοντας τον εαυτό του προς το παρόν εκτός κυβερνητικού νυμφώνος.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς εάν σε αυτή διαθέτει πλειοψηφία θεωρείται δύσκολο ο νυν πρόεδρος να εγκαταλείψει το κόμμα αμαχητί. Μετά τη διάσπαση του Κινήματος του Ανδρέα, όλοι οι κορυφαίοι στάθηκαν στο πλευρό του κ. Βενιζέλου υπό την αίρεση του χρόνου, καθώς εκτιμάται ότι μετά τις εκλογές θα κινηθούν για τη διεξαγωγή συνεδρίου με ανοικτα όλα τα ζητήματα ακόμη και της ηγεσίας. Αυτό δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς οι Φ. Γεννηματά και Κ. Σκανδαλίδης, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χρησιμοποιεί χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με το ΚΙΔΗΣΟ.

ΤΙ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΓΑΠ

Η Χαριλάου Τρικούπη καταγράφει σημαντικές δυνάμεις στην Αττική, ειδικά στα Βόρεια και Νότια Προάστια, και στη Θεσσαλονίκη, ενώ αιμορραγεί σε μεσαίο στελεχικό δυναμικό στην επαρχία. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μετά τις εκλογές και εφόσον το ΚΙΔΗΣΟ περάσει το κατώφλι της Βουλής, οργανωμένοι πυρήνες από το ΠΑΣΟΚ θα μετακομίσουν στην Πανεπιστημίου, έδρα της κίνησης του κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα δώσει την μάχη έως το τέλος ειδικά εάν έχει εμφανές προβάδισμα έναντι των παπανδρεϊκών, καθώς είναι έτοιμη να επιρρίψει την ευθύνη του χαμηλού ποσοστού στον διασπαστή, όπως αποκαλεί Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα επιχειρήσει άθροιση των εκλογικών επιδόσεων ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ για να φτάσει το 8% των ευρωεκλογών. Αντίπαλοι του κ. Βενιζέλου σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου, αλλά οι κορυφαίοι, οι οποίοι σήμερα τον στηρίζουν έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την αποκαθήλωση του μετά τις εκλογές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί προεκλογικά να βγάζει το παράπονο, λέγοντας ότι τον αδίκησε η ιστορία, όπως και το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη χρεοκοπία της χώρας, αντιλαμβάνεται όμως ότι πρέπει να δημιουργήσει τις άμυνες, ώστε μετεκλογικά να δώσει μάχη για να αποφύγει να γίνει μαζί με τον κ. Σαμαρά ο αποδιοπομπαίος τράγος της μετάβασης σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…

 

Την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι νοιώθουν όλοι στην Πανεπιστήμιου, έδρα των γραφείων του νεότευκτου Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το κόμμα να μπαίνει οριακά στην Βουλή, ενώ στο βάθος δίνεται η μάχη για το στοίχημα της σύγκρισης με το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου.

Το Κίνημα ευελπιστεί ότι η επικοινωνιακή αντεπίθεση με τις συνεχείς παρουσίες του κ. Παπανδρέου και η λεγόμενη κρυφή ψήφος, θα δώσουν έναν άλλον αέρα τις τελευταίες δυο ημέρες στα πανιά του ΚΙΔΗΣΟ. Ήδη με τη στρατηγική του προδιαγράφει εφόσον καταστεί κοινοβουλευτικό κόμμα, και τον μετεκλογικό καθοριστικό ρόλο του.

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της νέας συμφωνίας με τους εταίρους μας, όπως και η ύπαρξη ενός Ελληνικού Σχεδίου υπέρβασης της κρίσης θα αποτελέσει το διαπραγματευτικό χαρτί στις μετεκλογικές συζητήσεις. Η πρόταση απευθύνεται κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς όλες τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά.

 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στο ΚΙΔΗΣΟ αφήνουν κάποια περιθώρια συνεννοήσεων με τη Νέα Δημοκρατία μόνο στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και εφόσον ο κ. Σαμαράς έχει τεθεί εκτός πολιτικού παιχνιδιού.

Η πρό(σ)κληση απευθύνεται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως θεωρούν, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να απορρίψει ένα δημοψήφισμα για το οποίο στο παρελθόν έχουν αναφερθεί ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Η όποια στήριξη του Κινήματος σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει μέσα από την μορφή ψήφου ανοχής, δηλαδή απουσίας από την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και κάθε φορά θα τελεί υπό την αίρεση των προτεινομένων πολιτικών. Αποκλείεται οποιαδήποτε συμμετοχή στελεχών του σε κυβερνητικά σχήματα, αφού εκτιμούν ότι ο μακροχρόνιος κυβερνητισμός μετάλλαξε το dna του ΠΑΣΟΚ και το οδήγησε στην συρρίκνωση.

Ωστόσο η μεγάλη μάχη δίνεται στο πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Βενιζέλου και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από τη σύγκριση των ποσοστών των δυο κομμάτων. Η κατάληξη αυτής της μάχης θα αποτελέσει και τον συμβολικό πολιτικό ενταφιασμό ενός μεγάλου λαϊκού κόμματος που σφράγισε την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Είναι αμφίβολο εάν τη θέση του θα καταλάβει κάποιο νέο σχήμα ή ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φιλοδοξεί ο κ. Τσίπρας.

 

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ

Προς το παρόν, το Κίνημα του κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να κερδίζει την μάχη του μεσαίου στελεχικού δυναμικού και της εναπομείνασας κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Βενιζέλος έχει στο πλευρό του όλα τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη. Στην επαρχία η κίνηση του κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να πηγαίνει καλυτέρα από ότι στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου η αγανάκτηση και ο θυμός για την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ξεθυμάνει ακόμα.

Οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κρατούν μικρό καλάθι, αν και τις τελευταίες ημέρες προς ενίσχυση και του κομματικού ηθικού, κάνουν λόγο για την έκπληξη των εκλογών, ποντάροντας στην κρυφή ψήφο. Ευελπιστούν ότι η κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος και η παρέμβαση του στο μετεκλογικό σκηνικό θα αποτελέσουν τον υποδοχέα της πρώιμης δυσαρέσκειας ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα απογοητευτούν από τη διάψευση ανεδαφικών προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει η Κουμουνδούρου.

Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούν ότι θα συντείνουν και οι μετεκλογικές εξελίξεις στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, γι΄αυτό και αφήνουν ανοικτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για μια μετεκλογική αναγεννητική προσπάθεια στον κεντροαριστερό χώρο. Σε αυτήν αναφέρεται συνεχώς ο πρώην πρωθυπουργός και στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών βλέπει και τον δικό του ρόλο, ο οποίος, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, δεν αφορά ένα νέο ηγετικό πόστο αλλά τον εγγυητή μιας νέας ενωτικής προσπάθειας ανασύνταξης του χώρου και ανάδειξης μιας νέας γενιάς ηγετικών στελεχών. Για να συμβεί αυτό όμως ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητεί μια τρίτη ευκαιρία κερδίζοντας το στοίχημα των εκλογών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.