Ειδησεογραφικό site

Παρουσία Σαμαρά η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

37

Τις εργασίες για την επεξεργασία της πρότασης που θα κατατεθεί στην Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκίνησε η κομματική επιτροπή της ΝΔ παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για την επίσπευση των διαδικασιών.

Πρόεδρος της επιτροπής έχει οριστεί ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ενώ μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Ε. Στυλιανίδης, Κ. Τζαβάρας, Ν. Παναγιωτόπουλος Α. Νεράτζης, Κ. Κουτσογιανακόπουλος, Α. Μανδρέκα, Φ. Αραμπατζή κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο που θα φέρει υπογραφές 50 βουλευτών θα είναι έτοιμο σε περίπου 15 ημέρες προκειμένου να κατατεθεί στην Ολομέλεια για έγκριση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της ΝΔ θα ζητά την αναθεώρηση περίπου 25 Συνταγματικών διατάξεων μεταξύ των οποίων και αυτή για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία απαιτεί μίνιμουμ 6 με 7 μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ στο ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με αιτία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε με νόημα «όποιος οδηγήσει την χώρα σε εκλογές θα αναλάβει και την ευθύνη για την αποτυχία αλλαγής του Συντάγματος».

Πέραν αυτών εφόσον η πρόταση της ΝΔ ψηφιστεί τότε συγκροτείται κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα για να επεξεργαστούν τις προωθούμενες για αλλαγή διατάξεις του Συντάγματος.

Η τελική έκθεση θα κατατεθεί και πάλι στην Ολομέλεια για ψήφιση. Όσες από τις διατάξεις ψηφιστούν με περισσότερες από 180 ψήφους τότε στην επόμενη Βουλή -που είναι και η Αναθεωρητική- θα αρκεί η ψήφισή τους με 151 για να ισχύσουν.

Οι διατάξεις που θα λάβουν από την παρούσα βουλή (σ.σ. σε περίπτωση που φθάσουμε σε αυτή την διαδικασία) με λιγότερες από 180 και εως 151 τότε απαιτείται στην σχετική ψηφοφορία που θα γίνει από την επόμενη Βουλή να λάβουν 180 ψήφους για να ισχύσουν.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.