Ειδησεογραφικό site

Παρασκευόπουλος: Μέσα σε 1,5 μήνα αποφυλακίστηκαν 2.162 κρατούμενοι

27

Μέσα σε 1,5 μήνα από την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του πρόσφατου νόμου 4322/2015 αποφυλακίστηκαν  συνολικά 2.162 κρατούμενοι, εκ των οποίων  οι  367 ήταν «φιλοξενούμενοι» οι οποίοι παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, αλλά και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με  αναπηρία.

Αυτό  δήλωσε σήμερα ο  υπουργός Δικαιοσύνης   Νίκος Παρασκευόπουλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ημερών από την έναρξη της ισχύος του Ν. 4322/2015.

Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανες ότι «τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4322/2015, επιβεβαιώνουν ότι μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού».

Η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποδείχτηκε ακριβής, τόνισε ο κ. Παρασκεύοπουλος και προσέθεσε:
«Ο συνολικός πληθυσμός κρατουμένων της χώρας μειώθηκε την 1.6.2015, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νόμου, κατά 1.200 άτομα, φτάνοντας, για πρώτη φορά από το 2006, τους 10.300 εγκλείστους».
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «οι κρατούμενοι που ευεργετήθηκαν από τα συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης και απολύθηκαν ήταν μάλιστα περισσότεροι, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε 1.200 επειδή εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι παρέμεναν στα Αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες, μεταφέρθηκαν στα καταστήματα κράτησης, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής».
Η μεταφορά αυτή των κρατουμένων  από τα Αστυνομικά Τμήματα στις φυλακές,  «ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα,  πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 15.6.2015, με τις ευεργετικές διατάξεις του επίμαχου  νόμου, συνολικά 1.795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της.
Ακόμη, απολύθηκαν   367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για επί σειρά μηνών στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, όπως και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία.

Όμως, οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί, κατά τις εκτιμήσεις του κ. Παρασκευόπουλου.

Με την   αποσυμφόρηση αυτή, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης,  «αισθητή αλλά ανεπαρκή, αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας, το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα».

Τώρα όμως, καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος,  «είναι χρόνος για μελέτη, δημιουργία νέων θεσμών ή, όσο η οικονομία μας το επιτρέπει, δομών και για ανασχεδιασμό δράσεων ώστε να επιδιωχθούν οι κύριοι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.