Ειδησεογραφικό site

Παρασκευόπουλος: Αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου με εκτέλεση δικαστικής απόφασης

51

Τον δρόμο για την εκτέλεση της απόφασης για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου από την Γερμανία άνοιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Θα υπάρξουν διεκδικήσεις των κατοχικών δανείων και των αποζημιώσεων με την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων», είπε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και χρόνια έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου, όμως η αναγκαστική εκτέλεση (π.χ. κατασχέσεις) εις βάρος τρίτου κράτους, χρειάζεται υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, κάτι που είχαν αρνητθεί να πράξουν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί…

«Το Σύνταγμα θα ίσταται και ιεραρχικά στην κορυφή των κανόνων του δικαίου. Δεν έχει θέση στην πολιτική και το έργο της Δικαιοσύνης η αρχή να προτάσσεται ένα μνημόνιο πάνω από το Σύνταγμα», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσδιόρισε τις αρχές με τις οποίες θα λειτουργεί η Δικαιοσύνη.

Όπως είπε, «θα είναι αυστηρή έναντι όσων διέπραξαν εγκλήματα, αλλά επιεικής έως και ανεκτική σε μικροπαραβάτες. Δεν θα τιμωρεί το φρόνημα, αλλά ένοχες πράξεις που τελέστηκαν».

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε την ουσιαστική κατάργηση των φυλακών ανηλίκων με εγκλεισμό μόνο για ανθρωποκτονία, την κατάργηση των φυλακών κλειτού τύπου, την αναβάθμιση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, την αναθεώρηση των όρων λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών με έμφαση στην επιμόρφωση για θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ναρκωτικών, την αλλαγή των Κωδίκων για να υπάρξει επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης.

«Οι υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς θα διερευνηθούν και θα υπάρξουν διεκδικήσεις των κατοχικών δανείων και των αποζημιώσεων με την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων», πρόσθεσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.