Ειδησεογραφικό site

Παραίτηση Κουβέλη ζήτησε ομόφωνα η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και αναμένεται αντίδρασή του – Πανούσης και Τσούκαλης οι «μνηστήρες» για την ηγεσία

38

Την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ομόφωνα η Κοινοβουλευτική ομάδα σε έκτακτη συνάντηση μετά το τέλος της δεύτερης μέρας του συνεδρίου. Σήμερα αναμένεται η αντίδραση του κ. Κουβέλη.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Δημοκρατική Αριστερά μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου που διεξάγεται στον Κεραμεικό. η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε μια μη προγραμματισμένη συνάντηση αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη να αποσυρθεί από την ηγεσία και η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει χωρίς τη δική του υποψηφιότητα. Ουσιαστικά οι εννιά βουλευτές του κόμματος έκαναν αποδεκτή την παραίτηση του προέδρου την οποία είχε υποβάλει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε λίγο χρόνο για να απαντήσει στην πρόταση των βουλευτών.Επίσης ο κ. Κουβέλης τους κάλεσε να επιχειρηματολογήσουν στην πρότασή τους και εκείνοι ανέφεραν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο η Δημοκρατική Αριστερά θα μπορέσει να ανακάμψει και να περάσει σε μια νέα φάση. Ο κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε πως σήμερα, την τρίτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του.
Στην συνάντηση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας συζητήθηκε ακόμα και το ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του προέδρου του κόμματος. Ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκε η πλειοψηφία ήταν ο Γιάννης Πανούσης. Εδώ και καιρό στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράζουν την προτίμησή τους στο πρόσωπό του και βλέπουν σε αυτόν τον καλύτερο αντικαταστάτη. Όμως ο κ. Πανούσης φέρεται να επικαλέστηκε την σκληρή στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και απάντησε αρνητικά – τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Αμέσως μετά οι βουλευτές του κόμματος κάλεσαν τον Νίκο Τσούκαλη να αναλάβει να βγει μπροστά. Ο κ. Τσούκαλης έδειξε ενδιαφέρον, όμως είπε πως θα κάνει το βήμα και θα θέσει υποψηφιότητα μόνο στην περίπτωση που ο κ. Κουβέλης αποσύρει τη δική του.
Σε κάθε περίπτωση ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αν επιμείνει στην υποψηφιότητά το πιθανότερο είναι να εκλεγεί, όμως από τη στιγμή που όλοι οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρησή του θα είναι δύσκολο να κρατήσει ενωμένη την κοινοβουλευτική ομάδα και, ευρύτερα, το κόμμα. Κύκλοι από την κοινοβουλευτική ομάδα διερωτώνται: «πώς θα μπορέσει να σταθεί ως πρόεδρος όταν ομόφωνα τον έχουμε καλέσει να παραιτηθεί;» Επιπλέον, στην περίπτωση που επιμείνει, κατά την ψηφοφορία της ανάδειξης του προέδρου θα έχει να αντιμετωπίσει το “λευκό”, το οποίο ολοένα και περισσότεροι σύνεδροι δείχνουν να προτιμούν ως επιλογή για την Κυριακή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.