Ειδησεογραφικό site

Παράσταση – φόρος τιμής στον Πειραιά

65

«Παράνομα φιλιά – Κόκκινα φανάρια» είναι ο τίτλος της παράστασης που φιλοξενεί η κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ΔΘΠ), σε κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνικά και μουσική επιμέλεια του Νίκου Μαστοράκη.

«Πρόκειται για ένα έργο – φόρο τιμής στον Πειραιά και, ειδικότερα, στην Τρούμπα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μαστοράκης.
Ένα έργο αφιερωμένο στους άγνωστους πρωταγωνιστές της ζωής, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που τριγυρνούσαν στις γειτονιές του Πειραιά: από το λιμάνι έως την Πειραϊκή κι από τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία έως την οδό Νοταρά, εκεί όπου τα κορίτσια περίμεναν καθημερινά να ακούσουν το σφύριγμα του πρώτου πλοίου.

Ο Πειραιάς στη δεκαετία του ’50, το λιμάνι και οι γειτονιές, τα μπάνια στην ακτή Δηλαβέρη, τα ρεμπέτικα, η Μάντρα με τον θρυλικό Μπέμπη, οι μεροκαματιάρηδες, η Τρούμπα, οι πόρνες και οι κυρίες, ο Ολυμπιακός. Εικόνες, βγαλμένες από τη δεκαετία του ’50, ήχοι, μουσικές, μνήμες.
Η Ελλάδα, την ίδια εποχή, ταλανίζεται οικονομικά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΕΡΕ άνοιγαν τις εξελίξεις για μια νέα πολιτική και οι γυναίκες αποκτούσαν, επιτέλους, δικαίωμα όχι μόνο στην ψήφο, αλλά και στο εκλέγεσθαι. Οι άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις πόλεις. Ο Πειραιάς αλλάζει.

Ο Νίκος Μαστοράκης ανέτρεξε σε πηγές, μελέτησε κείμενα, αναζήτησε λογοτεχνικά κείμενα Πειραιωτών συγγραφέων, μάζεψε φωτογραφίες και μελέτησε τραγούδια, προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα και το αίσθημα μιας εποχής, που μπορεί να μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη δική μας.
Τους ρόλους, στην παράσταση, ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι: Διαμαντής Καραναστάσης, Κώστας Κοράκης, Αθηνά Μαξίμου, Καίτη Μανωλιδάκη, Μαρσέλα Λένα, Ελισάβετ Μουτάφη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Αιμίλιος Χειλάκης. Τα κοστούμια επιμελείται o Kωνσταντίνος Ζαμάνης, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη η Δήμητρα Βαμβακάρη.

 Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 – Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 – 320. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 22 ευρώ, κανονικό: 18 ευρώ, φοιτητικό – μαθητικό – 65+: 12 ευρώ, ομαδικά μέχρι 100 άτομα: 15 ευρώ, από 101 και πάνω: 12 ευρώ, άνεργοι –   ΑΜΕΑ – φοιτητές δραματικών σχολών – θεατρολόγοι – μειωμένης θέασης: 8 ευρώ, κάθε Πέμπτη: 13 ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.