Ειδησεογραφικό site

Παππάς: Μοναδικό «dead line» η βιώσιμη συμφωνία

44

Την πεποίθηση πως ένα «dead line για την κυβέρνηση είναι η βιώσιμη συμφωνία» εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς στη σκιά των διαπραγματεύσεων. «Οι τελευταίες μέρες απέδειξαν ότι όλοι απεύχονται ακραία σενάρια.

Φαίνεται πως και η ΕΚΤ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων κι αποτρέπει οποιαδήποτε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, που άλλοι ακραίοι κύκλοι προσπαθούν να υπονομεύσουν» εξήγησε ο ίδιος για να διευκρινίσει πως «συνεπώς μπορούμε με ψυχραιμία να συζητήσουμε με τους εταίρους. Σημείο εκκίνησης για εμάς είναι η ειλικρίνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, τόνισε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Εχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς, γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, για να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. Άρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».

Ο υπουργός Επικρατείας, στη συνέντευξή του στο ρ/σ «Κόκκινο» διαμηνύει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «δίνει μάχη». «Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, διότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε από ένα κείμενο των θεσμών με απαιτήσεις όπως εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμμτος, κατάργηση του ΕΚΑΣ, να μην κάνουμε τίιποτα στις εργασιακές σχέσεις, να εφαρμόσουμε τις ομαδικές απολύσεις, να πιάσουμε τους στόχους πετσοκόβοντας  μισθούς και συντάξεις. Κι από χτες και μετά, έχει χαρακτηρισθεί ως θετικό βήμα και βάση η πρότασή μας, η οποία έχει ως κεντρική φιλοσοφία ότι τα πλεονάσματα με τα οποία εμείς στην αρχή διαφωνούσαμε, γιατί πιστεύαμε πως δεν είναι αυτή η ελληνική οικονομία, και οι αρχικές προτάσεις μας ήταν για μισή μονάδα χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά οι στόχοι που πρότειναν οι θεσμοί να πιαστούν με μεταφορά των βαρών στους ανθρώπους που μπορούν να πληρώσουν».

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα είπε: «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε με την ελληνική δέσμευση για πλεονάσματα 3% φέτος και 4,5% το 2016. Και είμαστε σε πλεονάσματα 1% φέτος και 2% για το 2016.  Είναι 4,5% του ΑΕΠ, 8 δισ. περίπου. Αν είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά αυτή τη στιγμή, με το ταλέντο που είχε δείξει και την στοχοπροσήλωση να κόβει από τα χαμηλά εισοδήματα και να το θεωρεί αναπτυξιακό μέτρο, ο λογαριασμός θα ήταν κοντά στα 10 δισ. για μισθωτούς και συνταξιούχους».

Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης – ανάπτυξης και του χρέους που βάζει η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τις προτάσεις της, είπε πως έγιναν σαφείς αναφορές στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής και από ηγέτες άλλων χωρών, το θέμα είναι ανοιχτό και θα ξεκινήσει σήμερα και η συζήτηση για την χρηματοδότηση,η οποία θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε και την κουβέντα περί Grexit να την κλείνει, και να διαμορφώνει ένα ασφαλές περιβάλλον, με σταθερή βεβαιωμένη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει με κοινωνική συνοχή στην ανάπτυξη.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε πως «θα δοθεί μάχη με πείσμα, για να το κερδίσουμε κι αυτό». Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να δούμε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, ειδικά σε νησιά που έχουν πάνω από το μέσο όρο του ΑΕΠ κατά κεφαλή.

Μιλώντας για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ανέφερε: «Το ασφαλιστικό σύστημα μας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το PSI  κατέστρεψε τα αποθεματικά, τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας είναι αρνητικά και η ανεργία υψηλή. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρισκόμασταν, θα έπρεπε να κάνουμε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις: Ή να κόψεις συντάξεις και παροχές ή να αυξήσεις τις εισφορές. Εμείς είπαμε να στηρίξουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα, αυξάνοντας τις εισφορές από αυτούς που μπορούν, γιατί είπαμε όχι στα υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων».

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε: «Βλέπουμε μια ΝΔ που είναι σε απόλυτη παραζάλη. Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, αποζητά την επανατοποθέτησή της με όρους ιστορικούς, στο νέο πλαίσιο. Και δεν γνωρίζει αν πρέπει να ενδυθεί τον μανδύα του νοσταλγού των μνημονίων ή τον αντιμνημονιακό που είχε πριν το Σαμαρά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.