Ειδησεογραφικό site

Παπανδρέου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση

26

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, διαφορετικά θα αυξηθούν οι εθνικισμοί» δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ιταλική εφημερίδα «Iλ Φάτο Κουοτιντιάνο».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλισθεί το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, ώστε να εισακουσθεί η φωνή τους, διότι αυτή είναι η έννοια της Δημοκρατίας. Αλλά οι διαδηλώσεις αυτές πρέπει να γίνονται όσο γίνεται με μεγαλύτερη ηρεμία, χωρίς βία, ώστε να προστατεύεται και η ασφάλεια όλων των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στη χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Η Ευρώπη έχει οπωσδήποτε τις ευθύνες της, διότι είμαστε μέσα σε ένα σύστημα -εκείνο της ευρωζώνης- το οποίο παρουσιάζει ουσιαστική έλλειψη ισορροπίας.

Και η Ιταλία έχει υποστεί, στη φάση αυτή, τις σχετικές συνέπειες. Αν δεν βελτιώσουμε το όλο σύστημα, αν δεν κινηθούμε προς μια βαθιά ολοκλήρωση, προς μια μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση και συνεργασία για να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική, θα έχουμε περισσότερες εντάσεις, εθνικισμούς, περισσότερη ξενοφοβία και πιστεύω ότι αυτό θα καταστρέψει την Ευρώπη».

Σχετικά με τη «Χρυσή Αυγή», ο πρώην Πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «όταν μια χώρα διέρχεται κρίση, ξεφυτρώνουν λαϊκιστές, οι οποίοι οικοδομούν την καριέρα τους πάνω στον φόβο, στην ανασφάλεια και δεν κοιτάζουν τα πραγματικά προβλήματα, που δεν είναι, βέβαια, το να σκοτώνεις τους μετανάστες -όπως έκαναν κάποιοι- αλλά να γίνει κανείς πιο ανθρώπινος, να στηρίξει την ολοκλήρωση, ώστε να ενισχυθούν η αλληλεγγύη και η ισότητα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε την Ιταλία για να πάρει μέρος σε συνέδριο αφιερωμένο στην «παρακμή της Δημοκρατίας», το οποίο οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.