Ειδησεογραφικό site

Παπανδρέου: Άμεση ανάγκη δημοψηφισματικών διαδικασιών-«Tιμωρητική και δογματική» η ΕΕ

37

Για άμεση ανάγκη της αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης των πολιτών μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του κατά της εργασίες του 15ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, με τίτλο: «Re-Imagining Democracy».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο φοβικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η συντηρητική Ευρώπη την οικονομική κρίση και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για έλλειψη τόλμης από την πλευρά της ΕΕ, «να αντικρίσει κατάματα και να αντιμετωπίσει τις δομικές της αδυναμίες αντί να αρκεστεί στην τιμωρητική αντιμετώπιση και τη δογματική λιτότητα».

Σημειώνεται ότι στις εργασίες του Συμποσίου, συμμετείχε για πρώτη φορά και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι συμμετέχοντες προέκριναν την ανάγκη ενεργότερης και ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων» και προστίθεται: «Η μαζικότητα της συμμετοχής ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της εξουσίας, ενώ αποτρέπει την υπερσυγκέντρωση ισχύος στα χέρια λίγων, κατάσταση που αποτελεί και χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.