Ειδησεογραφικό site

Παπαδημούλης: «Αν ο Τσίπρας κληθεί από τον Πρωθυπουργό να συζητήσουν, θα πάει»

82


Ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να συζητήσουν τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, άφησε την Τρίτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε μια ακόμη έμμεση ένδειξη του πώς η Κουμουνδούρου αναζητά νέο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.

Ο ίδιος ωστόσο κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι δεν έχει καλέσει ούτε μια φορά τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να τον ενημερώσει για το οτιδήποτε και πρόσθεσε μιλώντας στον Alpha 98,9 ότι «θεωρώ ότι αυτό είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία, είναι ανωμαλία και παρέκκλιση για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνεται επισήμως ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα σε μία δυνητική συζήτηση που θα αφορούσε -και – στην κατάρτιση κοινής διαπραγματευτικής στάσης της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, πρόσθεσε μιλώντας στον Alpha ότι «ο Πρωθυπουργός, δεν είναι μόνο ότι έχει τορπιλίσει όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν τον έχει καλέσει, έστω μια φορά, πριν από μια σύνοδο κορυφής για παράδειγμα ή μετά από αυτήν για να τον ενημερώσει σχετικά. Αυτό που θεωρείται ρουτίνα σε άλλες χώρες, ο κ. Σαμαράς το αρνείται και το αποφεύγει. Αν ο Πρωθυπουργός πάψει να είναι τόσο αντιδημοκρατικός στη συμπεριφορά του, φυσικά θα πάμε να συζητήσουμε. Αν κληθεί ο Τσίπρας, θα ανταποκριθεί».

Αναφορικά με τον νέο πολιτικό χάρτη που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μετά τις εκλογές, ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρατήρησε: «Οι κυβερνήσεις επιχειρούν να πετάξουν στα σκουπίδια την ψήφο των πολιτών για την προεδρία της Κομισιόν και να βάλουν κάποιον αχυράνθρωπο, πράγμα που, αν συμβεί, θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» της Μαρίν Λεπέν και όλων των ακροδεξιών. Όπως είναι γνωστό, η καθεμία από τις πέντε πολιτικές οικογένειες κατέβασε τον υποψήφιό της, όμως τώρα έρχονται κάποιοι, πίσω από κλειστές κουρτίνες και επιδιώκουν να προωθήσουν κάποιον άλλον».

Εξηγώντας δε τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις διαβουλεύσεις που έχει στις Βρυξέλλες, ο Δημήτρης  Παπαδημούλης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «από τη μεριά του, έχει σηκώσει τη σημαία της δημοκρατίας και της θεσμικής λειτουργίας. Από τη στιγμή που οι πολίτες ψήφισαν και πρώτη πολιτική «οικογένεια» αναδείχθηκε η «οικογένεια» του κ. Γιούνκερ, υπάρχει θεσμική υποχρέωση εκείνος να πάρει την εντολή. Είναι σαν να λέμε ότι ψηφίζουμε αύριο στις βουλευτικές εκλογές, βγαίνει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και αντί να πάρει την εντολή ο Τσίπρας για να σχηματίσει κυβέρνηση, την παίρνει κάποιος άλλος. Ας μην ξεχνάμε ότι με την ίδια μέθοδο πριν από λίγα χρόνια επέλεξαν τον Μπαρόζο. Η στάση του Αλ. Τσίπρα δείχνει έμπρακτα ότι όσοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία αντιευρωπαϊκή δύναμη, ότι δήθεν έχει κοινή στάση με την ευρωπαϊκή άκρα δεξιά, είναι οι αρνητές, οι κατεδαφιστές κ.ο.κ, είτε λένε χοντρά ψέματα, είτε πουλάνε παραμύθι».

Υποστήριξε ακόμη ότι «διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις Σόιμπλε, αλλά και την προαναγγελία της έκθεσης του ΔΝΤ, όλοι καταλαβαίνουν ότι τα προεκλογικά ψέματα της κυβέρνησης τελείωσαν, γιατί και οι δύο πλευρές -Κομισιόν διά του Σόιμπλε και ΔΝΤ- υποστηρίζουν μεν ότι «πάμε σε καλό δρόμο», αλλά «πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα». Νέο πακέτο, δηλαδή, που απλά θα το ονομάσουν κάπως αλλιώς. Η ουσία είναι ότι ο Σόιμπλε στέλνει ένα μήνυμα στους Έλληνες «συνεταίρους» του ότι ναι μεν απεφεύχθη το «βαθύ μαύρισμα» στις Ευρωεκλογές, αλλά οι δεσμεύσεις σας παραμένουν και πρέπει να τις τηρήσετε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.