Ειδησεογραφικό site

Πανελλήνιες: Πρωτοφανής η «βουτιά» των βάσεων – «Βυθίστηκαν» Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνεία

56

 

Θεαματική  πτώση των βάσεων σημειώθηκε εφέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ακόμα και σε δημοφιλής σχολές όπως οι  Ιατρικές, οι  Πολυτεχνικές και  οι Νομικές σχολές. Οι βάσεις στις Ιατρικές σχολές “έπεσαν” από το βάθρο των 19000 μορίων,  ενώ η πτώση στη Νομική κινήθηκε από τα 471 μόρια στην Αθήνα έως 757 μόρια στην Κομοτηνή. Στα περισσότερα παραδοσιακά περιζήτητα τμήματα σημειώθηκε πτώση των βάσεων, όπως στις Φιλοσοφικές και Παιδαγωγικές σχολές που αποτελούσαν πόλο έλξης των υποψηφίων.

Οσοι δεν είδαν το όνομά τους στους επιτυχόντες έχουν να επιλέξουν μεταξύ τριών λύσεων αν θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις. Να δώσουν με το ίδιο σύστημα που εξετάστηκαν φέτος , να διεκδικήσουν το ποσοστό των 10% των θέσεων με την ειδική ρύθμιση χωρίς να δώσουν εξετάσεις ή να εξετασθούν με το νέο σύστημα που θα εισαχθεί από την ερχόμενη χρονιά καθώς το υπουργείο θεωρεί ότι έχει διευρυμένες δυνατότητες επιλογής πεδίων πέραν όλων των άλλων βελτιώσεων.

Οσοι πέτυχαν μπορούν από εφέτος να προεγγραφούν και ηλεκτρονικά και να προχωρήσουν σε κανονική εγγραφή όταν πάνε  για να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Διπλάσιος αριθμός τμημάτων  “έπεσαν” κάτω από τη βάση   σε σχέση με πέρυσι, ενώ πτώση σημειώθηκε και στις στρατιωτικές σχολές παρά το γεγονός ότι οδηγούν σε μία θέση στην αγορά εργασίας.

Στον αντίποδα περισσότερα από 200 τμήματα σε όλη τη χώρα εμφανίζουν άνοδο, κυρίως τμήματα των ΤΕΙ αλλά και Οικονομικά τμήματα που καταφέρνουν και στέκουν στο ύψος, ενώ αρκετά ανεβαίνουν έως 50 μόρια.

Τη  μεγαλύτερη πτώση έχει το τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ τη φοιτητική ιδιότητα μπορεί να πάρει και υποψήφιος με 5,5  στην Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο οτι πολλοί νέοι επέλεξαν τμήματα των ΤΕΙ που σχετίζονται με την παραγωγή και όχι πανεπιστημιακά τμήματα που δεν οδηγούν σε μία θέση στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό οτι στη Χίο, τη Σάμο και το Αγρίνιο μπαίνουν υποψήφιοι στα Πανεπιστημιακά τμήματα με βαθμό κάτω από τη βάση.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού την περίοδο των capital controls αλλά και η γενικότερη οικονομική κρίση “έριξαν” κατά πολύ τη βάση στην περιφέρεια, ανοίγοντας την ψαλίδα με όμοιες σχολές της Αθήνας.

Η Φιλοσοφική σχολή της Καλαμάτας έφθασε να “πέσει” κατά 1500 μόρια , ενώ στην Αθήνα η πτώση είναι λίγο περισσότερα από 800 μόρια ενώ πάνω από 1000 μόρια είναι η πτώση στους Ηλεκτρολόγους στην Ξάνθη και 1419 μόρια «έπεσε» η βάση στους πολιτικούς μηχανικούς Ξάνθης.

Η “ταυτότητα” των φετινών Πανελλαδικών δείχνει πτώση σε όλα τα περιζήτητα τμήματα . Στις Ιατρικές Σχολές παρατηρείται πτώση σε όλη τη χώρα από -309 στην Ιατρική Αθηνών έως -536 στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης.

Στις Νομικές Σχολές σημειώνεται πτώση κατά 757 στην Κομοτηνή και κατά 491 στην Αθήνα.
Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές η πτώση αγγίζει τα 1.407 στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο η σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών πέφτει κατά 1195 μόρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έμεινα 530 θέσεις κενές ενώ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας΅:

Α. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους:

α) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (κατηγορίες 90% και 10%), για τα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού.

β) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

γ) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

δ) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.616

(77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 70.988, ενώ το 2014 εισήχθησαν 72.763.
Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων έχουν ως εξής :

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Β. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Σε μήνυμα του υπουργείου με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων επισημαίνεται:

“Σε μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζει και εκτιμά τον αγώνα που έδωσαν οι υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις , με την συνδρομή των καθηγητών τους και τη συμπαράσταση των οικογενειών τους.
Το υπουργείο συγχαίρει όλους τους επιτυχόντες στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία. Εξίσου όμως απευθύνεται σε όσους υποψήφιους δεν τα κατάφεραν αυτή τη χρονιά, τους οποίους καλεί να μην αποθαρρυνθούν- γιατί το μέλλον είναι κάτι που σχεδιάζεται διαρκώς και δεν κρίνεται από μία στιγμή- ευχόμενο καλή επιτυχία σε όλους, είτε επιθυμήσουν να επαναλάβουν την προσπάθειά τους είτε όχι».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.