Ειδησεογραφικό site

«Πακέτο» 800 εκατ. ευρώ για την αναζωογόνηση της οικοδομής

33

Η πορεία της απελευθέρωσης της ενέργειας, το Κτηματολόγιο, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τα περιβαλλοντολογικά ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό και υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, όλες οι μνημονιακές εκκρεμότητες είναι σε καλό δρόμο, ενώ ενδελεχής ήταν η εξέταση της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντας για την εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων ύψους 800 εκατ. ευρώ για την αναθέρμανση της οικοδομής, η οποία θα γίνει μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, το οποίο αποτελείται από τρεις δράσεις και θα ανακοινωθεί εντός διμήνου.

Σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνονται και φοροκίνητρα με την καθιέρωση φοροαπαλλαγής των ιδιοκτητών ακινήτων για δαπάνες έως 15.000 ευρώ.

Η φοροαπαλλαγή, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», όπου τα 400 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ και αναζητούνται ακόμα 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση επαγγελματικών κτιρίων και άλλα 200 εκατ. για τα δημόσια.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα ανακοινωθούν εντός του επόμενου διαστήματος, αλλά βασίζεται στη λογική ότι το κόστος της ρύθμισης θα καλυφθεί από το ΦΠΑ και τα άλλα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων -από τους επαγγελματίες της οικοδομής- για τις ενεργειακές εργασίες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οφέλη θα είναι σημαντικά, καθώς θα δημιουργηθούν περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, ενώ το 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για τη ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες-βιομηχανίες.

Σχετικά με τις εκκρεμότητες για το φυσικό αέριο (εντός του Οκτωβρίου), ΝΟΜΕ και αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ (μέχρι τέλη Δεκεμβρίου), όλα προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ, σύμφωνα με πηγές, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί η απάντηση της Κομισιόν για τη διακοψιμότητα.

Τέλος, για το Κτηματολόγιο, η πορεία υλοποίησης είναι σε πολύ καλό δρόμο, αφού έχουν βρεθεί τα 114 εκατ. ευρώ από τα 230 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.