Ειδησεογραφικό site

Πέντε ασύμμετρες απειλές τρομάζουν τον Σαμαρά

75

Του Χρήστου Κιούπη

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η κυβέρνηση και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το παραμικρό λάθος μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστές ισορροπίες.

Η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά θολό, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Βουλή και να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Στο παρασκήνιο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και διάχυτη είναι η αίσθηση ότι οι απρόβλεπτες εξελίξεις μπορούν είτε να οδηγήσουν σε πολιτικό ατύχημα, είτε να διαμορφώσουν συνθήκες ακυβερνησίας.
Βουλευτές και κορυφαία κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν μιλώντας στο «Καρφί» την αγωνία και τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Όπως εξηγούσαν, μπορεί η κυβέρνηση να κέρδισε τη μάχη με την τρόικα στο Παρίσι, αλλά υπάρχουν ασύμμετρες απειλές, οι οποίες είναι πιθανόν να βαρύνουν το κλίμα στο πιο δύσκολο φθινόπωρο που γνώρισε η Ελλάδα στη μεταπολιτευτική της ιστορία.
Οι ασύμμετρες απειλές που τρομάζουν το Μαξίμου είναι οι εξής:

-Ολική επαναφορά Παπανδρέου: Ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να αποκτήσει χημεία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Τυχόν επιστροφή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή δημιουργία νέου κόμματος από τον ίδιο –όπως άφησε να εννοηθεί στην επεισοδιακή εκδήλωση του Ζαππείου– είναι σαφές ότι θα θέσει υπό ομηρία την κυβέρνηση. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού ναι μεν υποστηρίζουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά και μόνο η απειλή της επιστροφής προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στην κυβέρνηση. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι πράσινοι βουλευτές που ελέγχει ο κ. Παπανδρέου είναι τουλάχιστον δέκα. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί, μετά το σύνθημα «Γερά να φύγει η Δεξιά» που δονούσε το χώρο του Ζαππείου την περασμένη Δευτέρα, ιδίως εάν γίνει αποδεκτή η εισήγηση για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από το ΠΑΣΟΚ.

-Ενίσχυση του μετώπου των «121»: Παρά το γεγονός ότι ενισχύεται η πεποίθηση πως θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται. Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε εργάζονται σκληρά για να χτίσουν το μέτωπο των «121», καθώς η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα. «Όλα θα κριθούν στο νήμα» έλεγε με νόημα στο «Κ» γαλάζιος βουλευτής, ο οποίος καθιστούσε σαφές ότι «το αναγκαίο 180 μπορεί να πέσει εύκολα στο 179 ή στο 178 και να οδηγήσει σε κάλπες».

-Συνδικαλιστικό μπλόκο στις αλλαγές στο Δημόσιο: Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα σχέδια των συνδικαλιστών να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πόλεμος θα είναι ανελέητος και είναι ορατό το ενδεχόμενο πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης.

-«Όχι» δανειστών σε «κούρεμα» χρέους: Η Ελλάδα ναι μεν τήρησε όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι της τρόικας, και μάλιστα πληρώνοντας βαρύ τίμημα, αλλά ουδείς βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο για το τι θα γίνει από δω και μπρος. Εάν, για παράδειγμα, αρνηθούν να ανοίξουν τη συζήτηση για «κούρεμα» του δημοσίου χρέους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη, οι αναταράξεις θα είναι ισχυρές και η συνοχή της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί.

-Αρνητικές δημοσκοπήσεις: Η στρατηγική του Μαξίμου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις. Εάν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει τις τέσσερις μονάδες, είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα ρισκάρει για να μη βρεθεί απομονωμένος και αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις.

To plan b του πρωθυπουργού
Στο ερώτημα τι θα πράξει το Μαξίμου εάν το κλίμα βαρύνει, λόγω της άρνησης των δανειστών να χαλαρώσουν τη θηλιά του χρέους, κορυφαία κυβερνητική πηγή έλεγε στο «Κ» πως έχουν γνώση οι φύλακες.
Στην περίπτωση μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει τη στρατηγική του «όχι» σε όλα, ο κ. Σαμαράς θα θέσει σε εφαρμογή το plan b, που περιλαμβάνει:
-κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα
-ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή όχι από 151, αλλά από 180 βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «στριμώξει» τον κ. Τσίπρα και, εάν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τα 3/5 της Βουλής, είναι σαφές ότι ισχυροποιεί τη θέση του και απομακρύνεται το ενδεχόμενο πολιτικών εμπλοκών.
Εάν όμως δεν επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός, ο κ. Σαμαράς θα επικαλεστεί εθνικούς λόγους και θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκλογές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.