Ειδησεογραφικό site

Πέθανε ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης, εμβληματική μορφή της δημοσιογραφίας

45

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο παλαίμαχος δημοσιογράφος, Σοφιανός Χρυσοστομίδης.Ο εκλιπών υπήρξε εμβληματική μορφή της δημοσιογραφίας, υπηρετώντας την από τη θέση του πολιτικού ρεπορταζ και της διεύθυνσης της ΑΥΓΗΣ. Αγωνιστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, διώχθηκε και εξορίστηκε για τις ιδέες και τη δράση του.

Γεννημένος το 1922 στο Κάιρο της Αιγύπτου, ο Σ. Χρυσοστομίδης διετέλεσε στέλεχος του αριστερού κινήματος αντίστασης που είχαν οργανώσει οι Έλληνες Αιγυπτιώτες. Το 1964 μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, έχοντας περάσει κάποια χρόνια στην Κύπρο, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του το 1961 και εργάστηκε στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ «Χαραυγή».

Στην Αθήνα, δούλεψε στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» έως το 1967, οπότε στις 5 Μαΐου συνελήφθη από τη χούντα των Συνταγματαρχών και εκτοπίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο. Το 1970, μετά από παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, απελευθερώθηκε και κατέφυγε στην Κύπρο. Το 1974 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Αυγή» στην οποία διετέλεσε, εκτός από αρθρογράφος, και διευθυντής.

Το 1998 τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο Ήθους και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» και το 2001 με το Βραβείο Δημοσιογραφικής Αριστείας «Αλέκος Λιδωρίκης».

Ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης με την προσωπική και επαγγελματική στάση του δίδαξε ήθος και επαγγελματισμό σε γενεές δημοσιογράφων που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.